Dislektie en taal gebruik

Dislektie en taal gebruik
Dislektie en taal gebruik

Ik ben al meer dan 40 jaar gelukkig getrouwd met een dyslect. En deze dyslect heeft boeken geschreven, zit op social media en daarmee doet ze dus allemaal dingen die voor een dyslect best wel moeilijk zijn. 

Op haar website ben ik de ‘corrector’, ik lees alle blogs en recepten na. Als ze haast heeft tijdens het schrijven is dat soms best lastig, maar als ze de tijd neemt valt het mij altijd weer mee. 

Op social media kan (en wil) ik dat niet. Met als gevolg dat er met enige regelmaat fouten in staan. En daar wil ik het even over hebben. Er zijn namelijk mensen die zich aan die fouten storen…..

Taalfouten

Soms begrijp ik dat, maar meestal niet. Ik begrijp het als ze iets schrijft waarvan de bedoeling niet duidelijk is. Maar vormfouten? Wat maakt dat uit, als je daar commentaar op hebt dan ben je een mierenneuker, een bureaucraat en een ongevoelige hork. 

Waar is mijn mening op gebaseerd? Voor mij is taal een gereedschap om een boodschap mee over te brengen. Als de boodschap overkomt is het wat mij betreft goed. Het verschil tussen ‘ik vind’ en ‘ik vindt’ is een vormfout, maar iedereen begrijpt de boodschap. En taal is gereedschap om boodschappen over te brengen dus ze zouden beiden goed moeten zijn. Nu is de ‘dt’ voor mij helemaal een belachelijke constructie. Gemaakt door bureaucraten om dingen lekker ingewikkeld te maken. 

Voor alle duidelijkheid, er zijn voorbeelden genoeg waarbij de waarde van de ‘dt’ duidelijk zichtbaar gemaakt wordt. Alleen……… taal is een gesproken communicatiemiddel, en ik kan het verschil tussen ‘vind’ en ‘vindt’ niet horen. Als het verschil tussen beiden belangrijk is, dan zal het in gesproken taal dus uit de context moeten blijken. En bij geschreven taal kan dat net zo goedt. 

Get a life

Dat brengt mij terug naar waar ik begon, waarom commentaar op vormfouten? Omdat er een regeltje is dat geen of weinig waarde toevoegt en jij dat regeltje toevallig kent? Get a life.
Wat is het verschil tussen bureau en buro? Of het verschil tussen mierenneuker en miereneuker? Een regeltje, maar we weten allemaal wat er bedoeld wordt. Dus ondanks de vormfouten werkt de taal (de boodschap komt over). Mocht je toch vinden dat commentaar gerechtvaardigd is, wordt dan parkeerwachter. Mag je bonnen uitschrijven voor mensen die 4,98m van de bocht parkeren in plaats van 5m. Dan kan je daar je dwangneurose voor onzinnige details botvieren. Alhoewel ik bang ben dat je ook dan door mensen aangesproken wordt op je gedrag…..

Lars van Zon

Levensgenieter, fotograaf en wijnliefhebber

Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

  1. Nathalie schreef:

    100 % met jullie eens ( of mag juli ook🤔)

  2. Anja Scheij schreef:

    Ik vindt dit dus egt een top blog!
    Al heb ik even moeite met het maken van de taalfouten, het is duidelijk wat ik zeg!.
    Ben eerlijk gezegd een taalfreak maar kan me helemaal vinden in jouw boodschap! Een boodschap/verhaal of standpunt goed verwoord ondanks vormfouten komt gewoon over en dan zijn vormfouten absoluut ondergeschikt aan boodschap! ❤️

  3. Lourens schreef:

    Dit dus. Duidelijk, klare taal en helemaal mee eens.

  4. Mandy Prins schreef:

    Hulde aan Lars voor deze woorden (precies raak) en hulde aan jou voor jouw heerlijke recepten én teksten op instagram. Als juf verbeter ik de spelling van mijn leerlingen alleen bij het vak spelling. Als ze een verhaal schrijven, gaat het namelijk om de inhoud! En zoals juffen betamen om te zeggen: ga zo door! ❤️

  5. Janneke schreef:

    Applaus 👏

  6. Mevrouw Niekje schreef:

    Hoi Lars, ik ben een van die mensen die zich soms stoort aan fouten op blogs en Instagram. Heel soms reageer ik dan omdat ik denk dat de schrijver daar misschien ook blij mee is. Laatst nog: labtop ipv laptop. Maar ik doe dit dan niet zonder uitleg én bovendien doe ik dit dan niet in de commentaren maar via een dm. Ik werk in het onderwijs als docent Engels en ik vind het belangrijk dat studenten zichzelf verstaanbaar kunnen maken en schriftelijk uit de voeten kunnen. Maar het hoeft niet perfect. Ze studeren geen Engels, het is een vak en onderdeel van een opleiding. Als je lekker eten kan maken hoef je wat mij betreft niet goed te kunnen spellen, als de boodschap overkomt, in jullie geval een lekker recept, en je snapt wat de ingrediënten zijn en hoe je het moet maken, dan lijkt me dat voldoende. Daarnaast… als je het vervelend vindt kan je ook stoppen met volgen en lezen, nietwaar? Ik snap dat het gezeur van lezers vervelend is, ik heb al een poosje last van een trol op mijn blog die hele nare dingen schrijft. Ik heb af en toe de neiging om overal mee te stoppen want zo geen zin in! Dus niets van aantrekken zou ik zeggen en lekker blijven bloggen en berichten plaatsen op Instagram!

    • Lars van Zon schreef:

      Dankjewel voor je reactie. Een mooie aanvulling, en wat nuance op mijn vrij directe blog. Wat blijkt, ongeacht het onderwerp, iedereen ergert zich aan het gebrek aan fatsoen en omgangsvormen die sommige mensen op internet ten toon spreiden. Misschien ooit onderwerp van een nieuw blog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *