Stimpstamp (Andijviestamppot met spekjes)

Stimpstamp (Andijviestamppot met spekjes)
Stimpstamp (Andijviestamppot met spekjes)

Eindelijk hebben we een winkel gevonden die andijvie verkoopt. Bij ons op het Franse platteland kunnen we het niet vinden. Nu moesten we in Poitiers zijn, en daar is de Grand Frais, en die had andijvie. Hoera, kunnen we stimpstamp maken.

De Grand Frais is sowieso mijn lievelings-winkel in Frankrijk, echt geweldige groenten en fruit van over de hele wereld, zuivel, vlees en vis echt van een mooie kwaliteit. Ook vond ik andere groenten voor deze week. De caissière wist echt niet wat ik had. Maar gelukkig wist de mevrouw achter mij op de boerenkool na alles in het Frans te benoemen. De rij werd al lang genoeg omdat ze niet wist wat ze moest aanslaan. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik ging naar huis met een tas vol groenten, ook voor deze groenten stoof met winter groenten.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 kilo aardappelen
 • zout
 • zonnebloemolie om in te bakken
 • roomboter om te bakken en voor door de aardappelpuree
 • 2speklapjes
 • peper
 • tabasco
 • worcestersaus
 • 100 gram spekjes
 • 1 kilo andijvie
 • melk

Bereiding stimpstamp:

 • Schil en kook de aardappelen met zout gaar.
 • Verwarm de olie en boter in een koekenpan. Bestrooi de speklapjes met zout, peper, tabasco en worcestersaus en bak de speklapjes om en om bruin en gaar. Lars houdt van echt uitgebakken speklapjes (zie foto).
 • Ik maak wat ruimte in de pan en na het aanbakken van de speklapjes doe ik ook de spekjes is dezelfde pan om uit te bakken.
 • Snij de andijvie of, in Nederland, koop het voorgesneden.
 • Giet de aardappelen af en stamp deze met melk en roomboter tot een smeuïge aardappelpuree.
 • Roer de rauwe andijvie en de uitgebakken spekjes door de puree en serveer deze stamppot met het speklapje erbij.

Bon Appetit

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Nicolet schreef:

  Lang geleden woonde ik een aantal jaren in Londen, het waren de jaren 80/90. Daar werd (wordt) ook geen andijvie verkocht, ik heb het in ieder geval nooit kunnen vinden. Leuk dat jij nu je stoemp kan maken!

  • Annemiek schreef:

   Zeker fijn dat we het weer eens konden eten. De winkel waar ik andijvie vond zit op 1 uur rijden. Volgende week weer op de markt kijken.

 1. 28 november 2023

  […] Ook in Frankrijk is het koud en nat, prima weer om de houtkachel te stoken en stamppot te maken. Vandaag was dit gekruide hutspot omdat ik nog wortelen had, uien heb ik uit de moestuin en aardappelen heb ik altijd wel in huis. Tenminste in de winter om stamppot te maken. Nu vind ik hutspot meestal wat vlak wat smaak betreft, daarom kwam ik op het idee om een stamppotten kruidenmix te maken. Deze geeft de hutspot net wat meer smaak, er valt meer te beleven in de smaken.Een andere stamppot die we vorige week aten is deze Stimpstamp (Andijviestamppot met spekjes) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *