Huizenjacht

Plannen maken is makkelijk, maar daarna moet je ze tot uitvoer brengen. En om te verhuizen naar Frankrijk moet je toch ook een huis hebben. Als Nederlander is er dan een leer proces waar je doorheen moet. Er is geen funda.fr, help.

De onroerend goed websites die ik ken zijn bijna allemaal engels (want die taal spreek ik). En vol goede moed begon de zoektocht. Gelukkig is Frankrijk niet zo groot, en worden er ook niet zoveel huizen verkocht……. Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.

Structuur

Had ik al gezegd dat ik gek op structuur ben? Dus eerst maar eens het zoek gebied beperken. Annemiek kan dat veel beter dan ik, die benaderd het veel meer vanuit haar emotie en zoekt dus een huis in de buurt van mensen die ze kent, of van een leuke plaats waar we geweest zijn. En terwijl ik nog aan het nadenken ben word de eerste optie die Annemiek gevonden heeft al via een link doorgestuurd.

Klimaat

Ondertussen wissel ik de kaart van Frankrijk af met klimaatgegevens. Hoe meer zon, hoe beter, en hogere temperaturen ’s winters was ook een uitgangspunt. Zo valt de Limousin af. Mooie streek, mooie huizen, en niet zo duur ook. Maar die neerslag, volgens mij is de Limousin meer een streek voor Engelsen met heimwee.

Zoals altijd komen we al gauw tot een compromis: We willen niet noordelijker dan de zuidkant van de Charente, we willen niet hoog wonen (zo valt b.v. het Centraal Massief af) en het moet betaalbaar zijn. Dus Aquitaine of Midi-Pyrenees.

Welk type huis?

En dan de huizen, daar is nog veel meer variatie. We willen landelijk wonen, met uitzicht. Het moet geen klushuis zijn, voldoende slaapkamers hebben om de kinderen te ontvangen, er pittoresk uitzien, gelijkvloers zijn, snel internet hebben…… en zo hebben we nog vele wensen en eisen. En het belangrijkste, we hebben een budget, want we wilden goedkoper wonen dan we nu doen. Zeker dat laatste combineert niet zo mooi met onze wensenlijst als we gehoopt hadden. Dat wordt compromissen sluiten….

Op internet, maar ook uit de verhalen van mensen die ons voor zijn gegaan, krijgen we regelmatig de tip dat we ook naar lokale makelaars moeten kijken. Daar zijn de huizen wat vriendelijker geprijsd. En dat klopt heel redelijk. Maar ik kom er ook achter dat die vriendelijkere prijs niet de makelaar is…. Fransen stellen andere eisen. Maar meer makelaars is ook meer huizen, we zoeken dus bij meer partijen.

Geheim

Langzaam maar zeker beginnen de resultaten binnen te druppelen. Wat lastig is dat al die huizen zonder adres te koop staan. Je kunt in Frankrijk gewoon bij een makelaar zoeken, daar een huis vinden en dan gewoon aanbellen en het huis kopen zonder dat die makelaar een cent krijgt. De locatie van het huis is dus een goed bewaard geheim van de Franse makelaar. Lastig, zo vonden we een mooi huis dat voldeed aan de meeste van onze eisen. Maar waar stond het? Gelukkig worden huizen vaak via verschillende makelaars aangeboden, en die vertellen allemaal wat anders. Dat beperkt het zoekgebied en vervolgens is het met Google maps in satelliet view goed te doen om huizen terug te vinden. Dat lukt me niet bij alle huizen maar toch. Onze eerste mooie huis viel af omdat hij op de noord-helling van een redelijk steile heuvel stond. Kortom, niet het zonnigste huis. Een ander huis bleek ingebouwd te zijn tussen drie wegen. Het was wel waanzinnig creatief gefotografeerd om vooral die wegen niet terug te laten komen op de foto’s.

Huizen kijken

Inmiddels hebben we een mooie lijst met huizen. 4 in de Gers, 4 in het grensgebied Dordogne en Charente. En nu nog even gaan kijken. Wat helemaal niet kan, in deze Corona tijden waarbij Frankrijk behoorlijk hermetisch afgesloten is.
Het blijft dus even bij plannen maken. En toch weer stiekem verder zoeken. Het wordt een wekelijks thema, welke huizen heb jij nu als favoriet? Is dat ‘de puntjes’, ‘het balkon’ of toch het ‘Engelse’? Dat wisselt per week, en dat komt ook omdat we onze eisen aan het bijstellen zijn. Maar van de 8 die we nu uitgekozen hebben, blijven er zeker drie bij ons beiden vast terugkomen in de favorieten. Vandaar de ‘namen’ die we gebruiken. Het ‘engelse huis’ is bijvoorbeeld een heel authentiek Frans huis, maar nu eigendom van een stel engelsen, vandaar.
Gelukkig is er vanavond een toespraak van Macron, nu maar hopen dat hij hij ons gaat vertellen dat de lock-down afgebouwd gaat worden.

Lars

Lars van Zon

Levensgenieter, fotograaf en wijnliefhebber

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *