SEPA op zijn Frans

Franse bank

SEPA staat voor Single European Payment Area, een geïntegreerde Europese betaalmarkt. Het maakt dus niet meer uit waar je woont, of waar je bank zit, alles kan. Totdat je wat dieper ingaat op de details.

Frankrijk heeft zo zijn eigen ‘regels’. Geldig in het belangrijkste stuk van Europa (Frankrijk). 

Voorbeelden

Wat ben ik zoal tegengekomen; 

  • subsidie uitbetaling met cheque (is formeel niet beperkend, maar waar kan je cheques inleveren? Er is nog maar één land dat cheques gebruikt en waar de banken ze accepteren). 
  • Het afsluiten van een Telekom abonnement. 
  • Het gebruik van een RIB (Bank identiteitsformulier). Dat laatste is interessant, in Frankrijk staat er geen rekeningnummer op een bankpas. Privacy gevoelig? Nu kan iedereen natuurlijk gewoon op zijn afschrift zien wat het rekeningnummer van de ander is, maar toch. Ik print mijn RIB’s voor mijn niet Franse bankrekeningen gewoon zelf, en dan zijn de Fransen wel weer zo flexibel dat ze dat gewoon accepteren.

Mijn laatste voorbeeld is een aanvullende zorgverzekering, ik kan de premie gewoon betalen van een Europese bankrekening, maar vergoedingen worden alleen op een Franse bankrekening gestort? Waarschijnlijk kan ik, met een verwijzing naar SEPA, dat wel aanvechten, maar of dat de moeite waard is?

Lui

Heb je de strijd opgegeven (en ik ben lui, dus de makkelijkste weg is mijn weg) en wil je een bankrekening openen dan blijkt ook dat niet zo eenvoudig

Heb je eindelijk een rekening, dan valt er nog wat op. In Nederland kan ik geld aan Jan en alleman overmaken, ik vul gewoon een naam en rekeningnummer in, en poef, weg is mijn geld. En internationaal gaat net zo makkelijk, SEPA is echt ingebed in Nederland. In Frankrijk kan je alleen geld overmaken naar ‘relaties’. Afhankelijk van de bank is het creëren van een relatie een nachtmerrie of op zijn minst extra werk. Mijn internetbank valt in categorie 2. Je moet het even doen.
Zelfs voor mijn eigen NL rekening heb ik een relatie toegevoegd.
Om alles goed te doen heb je nogal wat gegevens nodig, gelukkig hebben de Fransen een Bank identiteitsformulier (RIB) uitgevonden waar alles op staat dat je nodig hebt. En afhankelijk van je bank kan je dit allemaal elektronisch doen (extra werk) of moet iedere relatie bij de bank handmatig goedgekeurd worden (nachtmerrie). Maar even spontaan snel met je telefoon geld overmaken is er niet bij.

Sparen

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Met een Franse bankrekening krijg je toegang tot spaarrekeningen. En de Fransen kennen een aantal ‘staats’ spaarvormen die alle banken moeten aanbieden. OK, je kan p.p. maar één zo’n rekening openen (dus niet bij alle Franse banken eentje, maar één in totaal). Maar je krijgt er rente over. Voor de jongere lezers, rente is een vergoeding die de bank aan jou betaalt als je geld bij ze bewaart. Dat was vroeger heel gewoon. En in Frankrijk dus nog steeds. 

Naast deze staatsvorm (komt nog uit de tijd van Napoleon) is er tegenwoordig een tweede spaarrekening beschikbaar. Voor duurzame investeringen van de staat. Beide rekeningen vergoeden 1% rente, door de overheid bepaalt. Beide rekeningen kennen een maximale inleg. Maar 1% is ongeveer 1% meer dan wat je in Nederland krijgt. Dat loont snel. En je mag van beiden één rekening hebben. Dus EN en niet OF. Top geregeld, Fransen. 

Je suis Francais (un peu)

Al met al wordt ik langzaam maar zeker steeds Franser. Ik blijf me verbazen, zowel negatief als positief, het enige dat nog wat achterblijft is de taal. Wat praten die Fransen snel. Waarschijnlijk om wat tijd terug te winnen die ze kwijt raken in hun bureaucratie……

Lars van Zon

Levensgenieter, fotograaf en wijnliefhebber

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *