Chocolade espresso cake

Chocolade espresso cake

Vanmiddag had ik trek in cake, dus hup de keuken in. Maar ook kijken wat ik nog in de kast had liggen aan ingrediënten die ik kon gebruiken. Zo kwam ik donkere chocolade en drop tegen. De drop leek mij niet zo’n goed plan, maar chocolade is altijd oké. Daarbij een kopje espresso gezet want chocolade en koffie is een goede combinatie. Deze chocolade espresso cake smaakt bij de koffie lekker, maar als je hem als dessert met een bolletje vanille ijs op eet is het ook een top gerecht.

Au bain-marie:

Ik verwarm de chocolade au bain-marie.
Au bain-marie, dat doe je door een schaal, met in dit geval chocolade en de boter, op een pan met heet water zetten. Die pan houd je op temperatuur op een laag vuur. Door het geleidelijk verhitten van de schaal zorg je ervoor dat de chocolade langzaam smelt, Hierdoor kristalliseert ze niet en de kans op verbranden wordt veel kleiner. Onthoud hierbij wel dat de schaal het water nooit mag aanraken.

Bij de foto

Nadat ik de cake gebakken had, bleef hij in de vorm hangen en brak hij. Eigen schuld, ik had een broodvorm gebruikt. Maar ik wilde hem wel graag met iedereen delen, en omdat we alles opeten ga ik niet snel een tweede cake bakken. Die wordt wel erg droog voor we eraan toe zijn.

Maar met de keramiek van ‘Stoer’ konden we wel een creatieve oplossing maken. Ria vertelt me altijd dat de foto’s niet zo netjes moeten. Dus veel kruim (we hadden genoeg) en dan valt ook niet op dat de plak cake die op de foto staat ook niet zo netjes is. Als je goed kijkt kan je zien dat ook daar barsten lopen, maar als ik dat er niet bij vertel ziet niemand het. Mondje dicht dus.

Ingrediënten:

 • 200 g pure chocolade ( let op, 100 gram grof gehakt erdoor)
 • 100 g boter
 • 170 g bloem
 • 1 zakje bakpoeder, 11 gram
 • 120 g suiker
 • 3 eieren
 • 60 gram espresso

Bereiding van de chocolade espresso cake:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Smelt de chocolade en boter au bain-marie.
 • Meng de bloem, het bakpoeder en de suiker. 
 • Voeg de eieren een voor een toe en klop het geheel in 5 minuten luchtig.
 • De gesmolten chocolade mag erbij gemengd worden en als laatste de espresso, meng goed.
 • Roer de grof gehakte chocolade erdoor en giet het mengsel in een beboterde en met bloem bestoven cakevorm. 
 • Bak de cake 35 minuten.
 • Controleer of hij gaar is door er een sate-prikker in te steken, deze moet er schoon uitkomen. Zo niet dan nog even langer bakken en opnieuw testen of de cake gaar is.
 • Stort de cake op een taartrooster om af te koelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 17 maart 2022

  […] zit duidelijk in een koffie periode. Het begon met een chocolade espresso cake, werd vervolgt met een tiramisu met koffie en vandaag zijn we aangekomen bij de geglazuurde […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *