Rare jongens, die Fransen

Rare jongens, die Fransen

We wonen inmiddels al geruime tijd in Frankrijk, en kijkend naar het weer, komt het voorjaar er binnenkort aan. We hebben onze eerste winter met warmtepomp (airco) en houtkachel erop zitten. En dat viel niet tegen… Ja, het wordt koud in huis, zeker als je in een gedeelte niet stookt (alleen een lucht ontvochtiger om de boel niet te laten verrommelen). Maar als we ’s ochtends wakker worden zet Annemiek, vanuit het bed, de airco op verwarmen in de keuken en de kamer, en binnen de kortste keren is het lekker. Dan de houtkachel in de keuken opstoken, en het wordt mij zelfs regelmatig te warm. 

Rare jongens,

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat we blij zijn met de airco. En het is ons ook eindelijk gelukt om de subsidie te krijgen, milieusubsidie voor een warmtepomp. Dat doen ze hier ook. Maar wel op zijn Frans, je krijgt een cheque opgestuurd…. Rare jongens, die Fransen.

De meeste Europese landen hebben de cheque al zo lang geleden opgedoekt, dat je ze niet meer kunt inwisselen. Word ik toch, via een omweg, gedwongen om een Franse bankrekening te openen. 

Een Franse bank,

Nu klinkt het openen van een bankrekening natuurlijk eenvoudig. Maar is het dat ook? Ik had het al eens geprobeerd, bijna twee jaar geleden, maar was toen gestrand omdat ik geen energierekening kon overleggen. Nu dus een internet rekening proberen. Ook veel goedkoper dan een rekening bij een klassieke bank, en ik blijf zo’n zuinige Hollander. 

Er zijn behoorlijk wat internetbanken, maar ik geloof nooit dat ze allemaal klanten willen hebben. De gegevens die de verschillende banken nodig hebben:

  • Inkomstenbelasting aanslag van de Franse belastingdienst. Waarom? geen idee, ik moet binnenkort mijn eerste aangifte doen, dus die papieren heb ik niet. Dit betreft trouwens de Franse dochter van mijn oud werkgever ING. Had mijn voorkeur, lukt dus niet.
  • Bewijzen van inkomsten, die heb ik wel, maar in het Nederlands. En bovendien, ik vraag geen krediet aan. Dat is informatie die ik niet wil delen.
  • Een bestaande bankrekening…. ehhh, rare vraag, waarom zou ik een rekening willen openen als ik er al eentje heb. Gelukkig heb ik een rekening, dus alle documenten ingevuld. Is mijn rekening niet goed genoeg, ik moet een Franse bankrekening hebben om een Franse bankrekening te kunnen openen. Dat wordt al een stuk lastiger. Ik denk dat ik met de SEPA regels dat wel aan zou kunnen vechten, maar wil ik dat? Ik zoek verder…
  • En uiteindelijk lukt het. Ik heb een Franse bankpas voor een Franse rekening. Bij een bank waar je nog cheque’s in kunt leveren. 

Dat laatste klinkt raar, iets inleveren bij een internetbank, maar omdat het een dochter is van een landelijke bank/verzekeraar lukt dat best.

Voorjaar

Nu moet ik niet teveel lopen mopperen, want we zijn nog steeds heel blij hier. We hebben (het is nu begin maart) al diverse keren lekker op ons terras een wijntje gedronken. En alhoewel we midden op het platteland wonen, uit eten gaan lukt prima. Dat is een heel stuk betaalbaarder dan in Nederland. Daar bespaar je trouwens geen geld mee, we gaan gewoon vaker 😉

Ergens in april heb ik ook een paar dagen een uitje gepland. Mijn laatste fles Cognac is leeg gegaan, dus tijd om de voorraad weer aan te vullen. 

Al die positieve zaken vind ik veel belangrijker dan de soms voor mij vreemde manier waarop dingen hier gebeuren. Ik kan er wel om lachen, je moet soms wat meer je best doen, of een omweg gebruiken, maar ik heb alle tijd. En als ik praat met mijn Belgische, Engelse en Ierse buren dan hebben we allemaal voorbeelden van regelzucht in de landen waar we uit vandaan komen, de voorliefde voor ‘regeltjes’ is niet typisch Frans.

Rare jongens, die Europeanen…..

Lars van Zon

Levensgenieter, fotograaf en wijnliefhebber

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 3 mei 2022

    […] Heb je de strijd opgegeven (en ik ben lui, dus de makkelijkste weg is mijn weg) en wil je een bankrekening openen dan blijkt ook dat niet zo eenvoudig.  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *