Magnolia ijs en sorbetijs

Toen ik mijn huis 8 1/2 jaar geleden kocht stond er een grote magnolia in de tuin. Daar ben ik ben zo blij mee. Hij is niet alleen prachtig om te zien, maar ook bruikbaar in de keuken. Afgelopen week heb ik azijn gemaakt, en ijs. Azijn had ik al eerder gemaakt maar het ijs is nieuw. Maar het is zo lekker dat ik komende tijd van deze bloemen zeker nog meer ijs ga maken.
Het sorbetijs was ook erg verrassend, dit recept staat onder het gewone ijs als tip omschreven.

Nodig:

 • kookpan
 • zeef
 • garde
 • ijsmachine, is niet noodzakelijk

Ingrediënten:

 • 50 gram magnolia bloembaadjes
 • 250 ml volle melk
 • 250 ml slagroom
 • 6 eidooiers
 • 100 gram suiker

Bereiding:

 1. Laat de melk en room met de magnolia erin ruim 1 nacht trekken, leg er een schoteltje op zodat de magnolia onder blijft staan.
 2. Zet het melk/roommengsel en de magnolia op, doe dit in een pan met een dikke bodem, zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt.
 3. Breng dit al roerend tegen de kook aan, zeef daarna meteen de magnolia eruit ander kan het ijs bitter worden.
 4. De eidooiers met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het nog warme melkmengsel toevoegen.
 5. Melk mengsel weer verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren. Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af.
 6. Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.
 7. Laat het mengsel nu afkoelen., ik doe dit door de gootsteenbak vol te laten lopen met koud water en daar de pan in te zetten.
 8. Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken.

Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is.

Tip: Sorbetijs van magnolia is ook erg lekker. 500 gram water met 100 gram magnoliabloemen 3 uur laten trekken. Zeven en in het water 200 gram glucose siroop of poeder, sap 1 limoen en 100 gram suiker mengen. Iets verwarmen om het goed op te laten lossen en dan weer terug koelen in een gootsteenbak met koud water.
Daarna kan het 20 minuten de ijsmachine in, erg lekker.


IJs maken zonder ijsmachine:

 1. Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer.
 2. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden.
 3. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
  Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.

Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *