Artisjok

Doordat ik regelmatig in de moestuin, in de kas en op de boerderij vertoef, maak ik de Artisjok het hele jaar rond mee. Artisjok met hoofletter A, want ik ben de plant zeer gaan waarderen. Een veelzijdige bloem, iedere keer weer anders van uiterlijk. 

Tip

Bij de Turkse winkel kun je vaak hele mooie en goede groenten en fruit kopen, meestal ook heel betaalbaar. De Artisjok maar ook de wat minder goed en standaard verkrijgbare ingrediënten, vind ik daar. Op de boerenmarkt en in de ‘meer exotische winkel is dit ingrediënt, zeker in het seizoen, goed verkrijgbaar. Let er altijd op dat de Artisjok er fris uitziet en mooie stevige groene blaadjes heeft.

Ik blijf het best lastig vinden om de bloem volledig schoon te maken, om het ‘hooi’ er goed uit te halen. Als voorgerecht of hapje is dit niet persé noodzakelijk en blijkt het dus juist een hele makkelijke bereiding. Bij een wijntje is het decoratief en zalig en ook nog eens een lekker hapje. Gewoon, omdat het gezellig is om samen blaadje voor blaadje de boem te pellen; het blaadje te dippen in een sausje en vervolgens met je voortanden het vruchtvlees met het sausje van en uit het blaadje te schrapen. Dat dippen doe ik hier in een mosterddressing.

Uiteraard kun je naar eigen smaak oneindig variëren met de dressing.

Ingrediënten:

2 artisjok bloemen
3 eetlepels mooie olijfolie, waar je blij van wordt
1 ½ eetlepel balsamico
½ theelepel mosterd, naar keuze

Bereiding artisjok:

  • Snij de steel van de artisjokken vlak onder de bloemen af en kook ze in 45 tot 60 minuten gaar. Afhankelijk van de versheid en de grote. Pluk tussentijds een blaadje van de artisjokbloem om te weten of ze gaar zijn.
  • Maak de dipsaus eenvoudigweg door de olijfolie, de balsamico en de mosterd te vermengen. Dit gaat heel goed door de drie ingrediënten samen in een jampotje te doen, het dekseltje er stevig op te schroeven en vervolgens flink te schudden. Alle drie in een kommetje en met een vork of kleine garde kloppen lukt uiteraard ook goed.
  • Eerst haal je een blaadje van de bloem, dan dip je het in het sausje. Je eet alleen het vlezige onderste gedeelte uit het bloemblaadje. Eigenlijk is het slechts de inhoud aan de onderkant van het ‘bloemblad’ wat je eet. Schraap dit samen met t dipsausje met je voortanden om in je mond te laten smelten.
  • Een genietmomentje, eet smakelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *