Coquille in Pastis

Het was aan het begin toen we net in Frankrijk waren even zoeken in de Franse supermarché. Ik wilde coquilles bereiden en ik kon ze niet vinden. Tot ik er achter kwam dat deze hier gewoon vers in de schelp worden verkocht. Ook wel Sint Jacobs schelp genoemd. Toen ik ze thuis open brak moest ik weer even nadenken. Hoe maak ik ze schoon en zo netjes dat ik een mooie coquille overhield. Gelukkig draai ik na mijn koksopleidingen nergens meer mijn handen voor om. Zelfvertrouwen en beter koken zijn de belangrijkste dingen die ik geleerd heb. Maar koken deed ik al, klasgenoten vroegen zich echt af wat ik daar deed. Nou ik leerde o.a. vis schoon maken en laat dit nu goed van pas komen.

En dan liggen ze in de koelkast en wil je ze snel bereiden omdat ze vers zijn. Ik zou ze in de koffie likeur marineren maar…..Er lag een fles Pastis op de zak met coquilles en dat bracht mij op andere ideeën . Morgen marineer ik de overige met koffie.
Pastis dat was wel een dingetje, ik drink weinig sterke drank. Maar hé, ik ging emigreren en dan hoort Pastis bij de inburgeringscursus begreep ik al snel.
Op het moment dat wij eind juli naar Frankrijk vertrokken waren Mandy met haar prins in de buurt van Normandië. En iedere avond, ja echt iedere avond nam Mandy een Pastis.
Onze eerste tussenstop was Lille en je raad het al. Voordat mijn romantische wederhelft bubbels bestelde om onze emigratie te vieren kwam er een Pastis op tafel.

Ingrediënten voor 4 coquilles als voorgerechtje:
 • 4 coquilles, het liefste vers in schelp zodat je ze hierop kan serveren
 • Pastis, zoveel dat de coquilles onder staan.
 • klein beetje zonnebloemolie of andere vetstof
Bereiding coquilles:
 • Maak zo nodig de coquilles schoon.
 • Breek de schelp open, dat lukt met je handen.
 • Snij voorzichtig de coquille eruit en snij alles weg om de coquille heen, de ingewanden etc.
 • Laat de coquilles 15 minuten marineren in de Pastis.
 • Verwarm een heel klein beetje olie en bak de coquilles aan beide zijdes aan.
 • Blus nu af met de Pastis marinade en laat de coquilles in 8 minuten gaar worden.
 • Inclusief het bakken zijn de coquilles in totaal in 10 minuten gaar
 • De hoeveelheid is een kwestie van smaak. Hoe meer marinade erbij hoe sterker is de anijs smaak van de Pastis.
 • Ik zei na mijn eerste glas tegen Mandy ‘of dat je gestampte muisjes drinkt’ en dat was niet voor niets.

In Frankrijk wordt Pastis bij de Apéro oftewel aperitief gedronken. Hierbij zou je deze coquilles prima bij kunnen serveren.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 3 maart 2022

  […] Vanavond hadden we een simpele maar zalige pasta met coquilles op tafel staan. Met een frisse saus met citroen en groenten en een rood pepertje. Soms lukken recepten die in je hoofd kloppen gewoon en in dit geval was het zelfs beter.Ik heb al eerder de combinatie van coquilles in pastis gemarineerd gemaakt. Toen als voorgerecht coquilles in Pastis […]

 2. 29 november 2022

  […] van mijn pastis creaties zijn: Madeleines met Pastis of coquille Coquille in Pastis Maar ook in stoofschotels, cocktails en in dit geval bij de stoofperen is het een fantastische […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *