Lavendelijs

Niet alleen een mooie, lekker ruikende plant, maar ook voor gebruik in de keuken. Lavendel is wel een smaak waar je van moet houden, ik vind het zalig maar mijn man zegt; ‘het lijkt op een stuk zeep in mijn mond’. Ik gebruik lavendel in ijs, cake en bavarois. Om het geheel iets subtieler te maken kan je de hoeveelheid bloemen halveren.

Afgelopen week kreeg ik de tip dat ik met rozen en viooltjes ook veel kan in de keuken. Aardbeienjam met rozenwater bijvoorbeeld, ook erg lekker. Dat ga ik de komende weken dan ook vast nog eens proberen.

Ingrediënten:

250 ml halfvolle melk
250 ml room
12 lavendelbloemen
50 gram honing of suiker
6 eidooiers (het eiwit kan ingevroren woorden om bijvoorbeeld merengue)

Bereiding:

Heb je, net als wij, de luxe dat de lavendel in je eigen tuin groeit, dan kan je daar plukken. Bloeiende lavendel kan je kopen bij het tuincentrum.

 • Je hebt 12 bloemen nodig, 8 voor het recept en vier apart leggen voor de garnering. Haal van 8 takjes de bloemetjes van de steeltjes af.
 • Zet een kookpan met een dikke bodem op het vuur en doe daar de room, de volle melk en de lavendelbloemmetjes in.
 • Breng het aan de kook en draai het vuur daarna laag.
 • Laat het een uur rustig staan op laag vuur zodat de lavendelbloemetjes hun smaak kunnen afgeven aan de melk en de room (ik gebruik meestal een sudderplaatje/vlamverdeler).
 • Scheid de dooiers van het eiwit en doe alle dooiers in een schaal. Voeg 50 gram suiker toe en klop de dooiers en de suiker goed luchtig tot dat het mengsel bijna wit ziet.
 • Haal de pan van het vuur en giet het eidooier-en-suiker-mengsel rustig bij de lavendelmelk/room. Roer het goed door.
 • Zet de pan terug op laag vuur en verwarm het rustig onder constant roeren. Zorg er in ieder geval voor dat het niet gaat koken. Eigeel stolt bij een temperatuur van 65 tot 68 graden. Als je het te snel verwarmd krijg je vlokken gestolde eigeel.
 • Het mengsel moet zo dik worden dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen.
 • Rustig verwarmen en blijven roeren totdat het dik genoeg is. Als je mengsel dik genoeg is giet het dan door een zeef.
 •  Alle eventuele klontjes en blaadjes lavendel blijven achter in de zeef.
 • Er kan nu gekozen worden om het mengsel af te laten koelen en de ijsmachine te gebruiken.
 • Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer op de volgende manier:

Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten, haal het ijs uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.

Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.

Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *