Kerst tulband

De verleiding was toch te groot, sinds ik een Nordic Ware tulbandvorm heb, ben ik de hele tijd op zoek naar een reden om hem te gebruiken. Zo is er toch nog een kerstrecept gekomen. Aanleiding is de laatste hondentraining van het jaar vanavond, daarom heb ik een kerst tulband gemaakt voor bij de koffie. Ik heb hem gemaakt met ingredienten die ik in huis had, er kan best zelf in gevarieerd worden, een andere soort noot of bloem i.p.v. Speltmeel. Zonder cognac kan ook, met rum of zelfs sinaasappelsap.

Ingredi├źnten:

olijfolie en bloem om de vorm in te vetten
50 gram dadels
5o gram abrikozen
40 gram gedroogde appel
120 gram krenten
150 gram rozijnen
100 gram gedroogde cranberry’s
100 ml cognac
250 gram roomboter
200 gram basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
250 gram speltmeel
1 zakje bakmeel (16 gram)
kruidenmix met 1 theelepel kaneel, 1 theelepel verse nootmuskaat, 1 theelepel groene kardemon en 1 theelepel peper cubebe. Dit alles in de vijzel fijn gemalen.
citroenrasp van 1 citroen
40 gram amandelen
poedersuiker om de tulband aan het einde mee te bestrooien

Bereiding:

  • Begin met de dadel, abrikozen en appel in kleine stukjes te snijden.
  • Doe de krenten, rozijnen en cranberry’s erbij in een kom en schenk de cognac erover heen. Laat even intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker en als dit goed gemengd is voeg dan 1 voor 1 de eieren toe, laat goed mengen voordat je het volgende ei toe voegt.
  • Als dit gemengd is kan het Speltmeel erbij, het bakpoeder door een zeef toevoegen en er door spatelen, ook de kruiden en het fruit kan er door gespatelt worden, het citroenrasp en als laatste de amandelen. Spatel alles goed door en doe het in een goed ingevette en met bloem bestrooide tulband.
  • Hij mag in 75 minuten gaar gebakken worden, controleer dit op het einde met een sat├ęprikker, als deze er schoon uitkomt is hij gaar.
  • Na 10 minuten afkoelen in de oven draai ik hem om op een rooster en laat hem verder afkoelen. Dan komt de cake vanzelf uit de vorm los. Als hij afkoelt krimpt de cake iets en zie je hem loskomen van de kant.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 16 december 2020

    […] Kerst tulband – Zondag bak-dag […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *