Zuurdesembrood rijskast bouwen

Broodbakken is ingewikkelder dan je denkt, zeker als je zuurdesembrood wilt maken.

In het boek ‘Ik bak geweldig’ wordt aangeraden om een rijskast te gebruiken, en tsja, gezien de prijzen van die dingen moet je of zelf wat verzinnen, of heel veel voor je brood over hebben.

Mijn oplossing is een low-budget oplossing. Totale kosten € 20,-, maar dat had nog lager gekund. En een paar uurtjes freubelen.

De kast

Als basis heb ik een tempex doos gebruikt (o.a. ‘Koop een koe’ levert in zulke dozen). Maar die kan je natuurlijk makkelijk zelf maken door b.v. een boodschappen krat met tempexplaat te bekleden (tempex plaat, u weet wel, piepschuim) is gewoon bij de bouwmarkt te koop). Bij mij dus hergebruik € 0,-

Temperatuurregelaar

Op internet bezoek je ebay, zoeken op: ’90-250V Digital All-Purpose Centigrade Temperature Controller Thermostat Sensor’ en vooral aanklikken dat je over de hele wereld wilt zoeken. In China kosten die dingen, inclusief verzendkosten, € 10,-.

Verwarmingselement

Het makkelijkste verwarmingselement is natuurlijk een ouderwetse gloeilamp. Ik heb een keramisch verwarmingselement uit China laten komen. 100Watt. Die is eigenlijk te groot. Het element houdt warmte vast, en daardoor straalt het nog warmte uit, nadat de stroom uit is. Hierdoor is de temperatuur wat onstabiel. Daarna heb ik een 40Watt gloeilamp geprobeerd, en dat geeft betere resultaten.  Dus de Black/White Infrared Ceramic Heat Emitter Lamp Bulb ligt nu ongebruikt in de doos  te wachten op een volgend project. De € 10,- die ik hiervoor betaalde zal ik maar zien als leergeld.

Controlekastje

Als controlekastje heb ik een stevig doosje gebruikt, het doosje waar ooit mijn mobiele telefoon in geleverd was. € 0,-

Freubelen

In de schuur gezocht naar een oude lampenfitting, en die aan de onderkant van het deksel van de tempexdoos gemonteerd, precies onder het controledoosje, en vervolgens een klein plankje in het doosje gelegd waar de fitting aan gemonteerd zit. Hierdoor zijn doos en tempex stevig aan elkaar komen te zitten. De positie zo gekozen dat er naast het verwarmingselement nog voldoende ruimte is voor een grote bak deeg.

Ik heb nog wat aluminiumfolie in de tempexdoos geplakt, zodat hij wat makkelijker schoonmaakt en de warmte stralen beter weerkaatst worden. Een schotel met water onder de lamp, bak met deeg ernaast en rijzen maar 😉

Totale kosten: € 20,- (met een gloeilamp € 11,-), en al het andere materiaal had ik nog liggen.

Tekening zonder titel (2)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 7 mei 2022

    […] belangrijk, zeker als je brood bakt in de zomer (warme omgeving) en de winter (koud). We hebben een homemade rijskast die voor 10 euro prima functioneert. Ook al zo’n 15 jaar erg […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *