Low budget rijskast bouwen

Broodbakken is ingewikkelder dan je denkt, zeker als je zuurdesembrood wilt maken. Maar ook met verse gist is een rijskast een uitkomst: geen tocht, lekker warm.
In het boek ‘Ik bak geweldig’ wordt aangeraden om een rijskast te gebruiken, en tsja, gezien de prijzen van die dingen moet je of zelf een rijskast bouwen, of heel veel voor je brood over hebben.

Mijn oplossing is een low-budget oplossing. Totale kosten € 20,-, maar dat had nog lager gekund. En een paar uurtjes freubelen.

De kast

Als basis heb ik een tempex doos gebruikt (tweede handsje, overgehouden van een levering van vers vlees). Maar die kan je natuurlijk makkelijk zelf maken door b.v. een boodschappen krat met tempexplaat te bekleden (tempex plaat, u weet wel, piepschuim, is gewoon bij de bouwmarkt te koop). Bij mij dus hergebruik € 0,-.

Wat natuurlijk ook perfect werkt is een plastic koelbox, maar ja, als zuinige Hollander……

Temperatuurregelaar

Op internet bezoek je b.v. ebay, en dan zoeken op: ’90-250V Digital All-Purpose Centigrade Temperature Controller Thermostat Sensor’ en vooral aanklikken dat je over de hele wereld wilt zoeken. In China kosten die dingen, inclusief verzendkosten, € 10,-. Op Aliexpress zijn ze nog goedkoper, bij Amazon wat duurder. De prijzen verschillen nogal, maar de kosten liggen na 10 jaar nog steeds op ongeveer hetzelfde niveau.

Verwarmingselement

Het makkelijkste verwarmingselement is natuurlijk een ouderwetse gloeilamp. Ik heb een keramisch verwarmingselement uit China laten komen. 100Watt. Die is eigenlijk te groot. Het element houdt warmte vast, en daardoor straalt het nog warmte uit, nadat de stroom uit is. Hierdoor is de temperatuur wat onstabiel. Daarna heb ik een 40Watt gloeilamp geprobeerd, en dat geeft betere resultaten.  Dus de Black/White Infrared Ceramic Heat Emitter Lamp Bulb ligt nu ongebruikt in de doos  te wachten op een volgend project. De € 10,- die ik hiervoor betaalde zal ik maar zien als leergeld.
Update: We leven inmiddels in 2023, en gloeilampen zijn al enige jaren niet meer te koop. Mijn Infrared lamp is dus alsnog in gebruik genomen.

Controlekastje

Als controlekastje heb ik een stevig doosje gebruikt, het doosje waar ooit mijn mobiele telefoon in geleverd was. € 0,-.

Update: inmiddels heb ik een 3D printer. Het maken van een kastje staat op mijn ’to-do’ lijstje. Maar omdat het doosje nog steeds werkt zou het best nog wel eens een tijdje kunnen duren voor hij af is.

Rijskast bouwen

In de schuur heb ik gezocht naar een oude lampenfitting, en die aan de onderkant van het deksel van de tempexdoos gemonteerd, precies onder het controledoosje, en vervolgens een klein plankje in het doosje gelegd waar de fitting aan gemonteerd zit. Hierdoor zijn doos en tempex stevig aan elkaar komen te zitten. De positie heb ik zo gekozen dat er naast het verwarmingselement nog voldoende ruimte is voor een grote bak deeg.

Ik heb nog wat aluminiumfolie in de tempexdoos geplakt, zodat hij wat makkelijker schoonmaakt en de warmte stralen beter weerkaatst worden. Een schotel met water onder de lamp, bak met deeg ernaast en rijzen maar 😉

Totale kosten: € 20,- (met een gloeilamp € 11,-), en al het andere materiaal had ik nog liggen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 7 mei 2022

    […] belangrijk, zeker als je brood bakt in de zomer (warme omgeving) en de winter (koud). We hebben een homemade rijskast die voor 10 euro prima functioneert. Ook al zo’n 15 jaar erg […]

  2. 31 oktober 2023

    […] om de starter te activeren.Een rijskast maak je gemakkelijk zelf, low budget en hij werkt goed. Hier vindt je hoe je een eigen rijskast maakt. Nu het kouder wordt zeker een aanwinst in je […]

  3. 16 november 2023

    […] het dinner, voor ons lunch in Frankrijk. Mijn zuurdesem heb ik op 20 graden in deze rijskast gezet Low budget rijskast bouwen Zeker bij zuurdesem is een stabiele temperatuur […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *