Speculaas wafels met zuurdesem

Speculaas wafels met zuurdesem
Speculaas wafels met zuurdesem

Swiep swoep swap

De #swiepswoepswap van november is vandaag gestart. Ja, je leest het goed, gestart. Voor eind november “moet” je van de site van diegene die je getrokken hebt iets gemaakt hebben. Wel met een eigen twist en dat is met deze speculaas wafels gelukt. Maar aangezien ik bij de 14 keer dat ik mee deed bij Mandy and more vaak meteen begon, als het verlossende woord gedeeld was, en ik wist van welke site ik mocht bakken of koken.

Ik dacht ik zet deze traditie voort. Het is de eerste keer dat ik mee doe terwijl Bakken met Lisanne tegenwoordig de #swiepswoepswap organiseert.

Zeeland

Gisterenavond kwam de naam van Oesters en uien door. Ik ken het account en volg het ook, maar ik ken Christien verder niet.
Leuk, ik zag dat ze uit Zeeland komt, en laat mijn vader nu een echte Zeeuw zijn geweest. Geboren en getogen in Oosterland, Schouwen Duiveland. Ik logeerde veel bij mijn grootouders en mijn overgrootvader.

We kwamen ook in Zeeland met de zeilboot toen we nog in Nederland woonde , het voelde altijd als thuiskomen. Zeker de Zeeuwse bolussen, die je tegenwoordig iedere dag kan kopen, en niet alleen op zaterdagochtend zoals vroeger in Oosterland.

Speculaas wafels

Toen ik op de site van Christien keek Oester en uien was de keuze voor een recept snel gemaakt. Sterker nog, in het weekend ga ik nog een recept maken. Het brood met pesto. kaas en ook zuurdesem. Lekker bij een wijntje in Frankrijk.

Het was makkelijk kiezen omdat ik net maandagmiddag mijn zuurdesem starter had gereanimeerd. En dat was prima gelukt, Rosa heet ze, mijn kleindochter heeft deze naam 2 weken geleden bedacht. Eigenlijk Rosalien, maar ik heb haar gezegd dat ik het afkort naar Rosa en dat was goed.

Ik heb Rosa gistermiddag weer gevoed en naast mijn brood, dat ik met verse gist bak, heb ik de starter in mijn homemade rijskast gezet. Lekker warm en dat is goed om de starter te activeren.
Een rijskast maak je gemakkelijk zelf, low budget en hij werkt goed. Hier vindt je hoe je een eigen rijskast maakt. Nu het kouder wordt zeker een aanwinst in je keuken.

Dat was ook de reden dat ik niet het verse gist of bakpoeder heb toegevoegd aan mijn beslag. Omdat ik er een eigen twist aan mag geven heb ik speculaaskruiden toegevoegd en Griekse yoghurt.

Toevoeging: de volgende ochtend heb ik de wafels gebakken met 1 theelepel koffie extract erin i.p.v. speculaaskruiden.

Hier vindt je het originele recept van Cristien. Dan volgt nu wat ik er van gemaakt heb.

Ingrediënten voor 18 kleine hartjes wafels:

 • 100 gram bloem
 • 80 ml melk
 • 100 gram Griekse yoghurt
 • 1 ei, M
 • 1 theelepels zout
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • 200 gram zuurdesem starter, actief
 • zonnebloemolie om het wafelijzer met een siliconenkwastje in te vetten
 • appelstroop, poedersuiker, verkruimelde speculaas, jam of wat je lekker vind om er op te doen.

Bereiding speculaas wafels:

 • Meng op het beleg na alle ingrediënten door elkaar, ik klop het met een Deense klopper. Dat gaat snel en makkelijk.
 • Verwarm je wafelijzer, en vet deze in met zonnebloemolie.
 • Doe het beslag erop. Ik heb geen idee wat voor wafelijzer je hebt dus je weet zelf de hoeveelheid.
 • Doe het wafelijzer dicht en hebt geduld en zet hem niet meteen op de hoogste temperatuur. Laat hem rustig gaar en bruin worden.
 • Serveer ze met je liefeling beleg.

Bon Appetit

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *