Koffie crompouce

Koffie crompouce
Koffie crompouce

Hoe kan iets opeens zo’n ongelofelijke hype worden? Ook op het Franse platteland werd ik van alle kanten bestookt met de crompouce rage. ‘Ik ga hier niet aan mee doen’ was mijn eerste reactie. Ik heb niets met een tompouce, die was nooit een traktatie voor me.
Een croissant wel, die eet ik iedere zondagochtend met een bakkie espresso. Niet bij de bakker vandaan, maar een roomboter croissant uit de vriezer, dan zelf afbakken en opeten als hij nog warm is.

Smaken verschillen

Soms moet je dingen laten zoals ze zijn. Mijn jeugd herinneringen op zaterdagochtend in Oosterland Zeeland; Rennen naar de bakker omdat ik met mijn neefjes en nichtjes bolussen ging kopen, voor de hele familie. Die verkochten ze toen alleen op zaterdag.
Nu heeft niet de minste bakker, Robert, er banketbakkersroom in gespoten. Miljuschka vind deze zalig maar de bolus is niet meer hoe ik hem lekker vind, naturel.

Inspiratie

Ik kreeg gisteren eters, daarom stonden er nogal wat ingrediënten op mijn aanrecht. Ingrediënten die ik nodig had voor een voorgerecht en nagerecht. Daar stond ook koffie likeur tussen, voor de tiramisu.
Zo werkt het in mijn hoofd tijdens het koken; Een croissant en espresso wordt een koffie crompouce. Niet bij het ontbijt met likeur erin, maar bij de thee in de middag. En toen moest ik het toch proberen.
Alleen… ik had niet zo mijn best moeten doen, we vonden hem beide namelijk zalig.

Ik heb koffie glazuur over de croissant gedaan maar dat valt niet op, op de foto.
Wat ik hier beschrijf is mijn originele recept van banketbakkersroom. Aangezien ik geen custard in huis had heb ik 40 gram maïzena en 2 theelepels vanille extract gebruikt als vervanger.

Een andere verminking van de croissant is deze Champagne ontbijt met croissant muffin

Champagne ontbijt
Champagne ontbijt

Ingrediënten voor 4 crompoucen:

 • 4 croissant
 • 400 ml melk
 • 80 gram suiker
 • 35 gram custard
 • 2 eidooiers
 • 30 ml koffie likeur
 • poedersuiker
 • koffie extract

Bereiding koffie crompouce:

 • Zet de melk op met de helft van de suiker, 40 gram.
 • Breng dit tegen de kook aan en zet van het vuur uit.
 • Roer de eidooiers met de overige 40 gram suiker en het custard poeder.
 • Doe er een paar druppels warme melk bij en maak een papje, dit mag bij de melk geroerd worden en weer op een zacht vuur.
 • Blijf goed kloppen totdat het mooi geel ziet en de juiste dikte heeft. Zet het vuur niet te hoog anders maak je de dooiers gaar.
 • Voeg nu de koffie likeur toe en laat het geheel afkoelen.
 • Doe de room in een spuitzak met een redelijk groot spuitmond.
 • Snij de croissant open en spuit de room op de onderste helft, zet vervolgens de bovenkant van de croissant hier weer op.
 • Maak wat koffie glazuur door de poedersuiker met koffie extract te mengen en voeg eventueel een paar druppeltjes water toe. Giet deze glazuur over de bovenkant van de croissant.

Bon Appetit

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Nicolet schreef:

  Hahaha… mij lijkt die van jouw lekkerder, koffiesmaak in gebak vind ik heerlijk! En een tompouce is een van mijn favoriete gebakjes, maar dan wel het origineel. Ik ga de crompouce niet eens proberen!

  • Annemiek schreef:

   Ik vond de combinatie grappig met de croissant. Maar dat zou komen omdat ik in Frankrijk geen tompouce of crompouce kan kopen. Een eclair met koffiesmaak vind ik ook zalig. Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *