Snijbiet zomer-lasagne

Vanmorgen bij Mariska van Tuinderij de Moes in Abbekerk afgesproken dat ik vrijwilligers werk voor haar ga doen. En ja wat dan, met mijn ziekte EDS gaat schoffelen of oogsten in de droge grond het niet worden.
Maar recepten ontwikkelen, het schrijven van recepten en een blog en de fotografie gaat wel lukken. Dat kan op mijn eigen tempo op dagen dat ik energie heb en ik dat kan op de stoel in de keuken. Ik ga ook iets van mijn kennis van kok en natuurvoedings adviseur delen.
Ik bof dat al die leuke dingen op mijn weg komen. Vandaag meteen met snijbiet uit de moestuin de keuken in. Verser kan het niet.
Mariska gebruikt gelukkig geen plastic maar papier, maar groente in een papierenzak kan je ook het beste meteen uit de zak halen. In dit geval met de droogte en de hitte is het zelfs goed om deze bladgroente meteen onder water te zetten.
Snijbiet (ook wel warmoes genoemd) is een bladgewas, dat wil zeggen dat de bladeren gegeten worden. In het geval van snijbiet worden ook de stelen gegeten.
Het is naast een oude ‘vergeten’ groente ook nog eens fotogeniek door de mooie kleuren van de stelen. O.a. geel en rood maar het bevat ook eiwit, vet, Vitamine C, B1, B2, caroteen. Dit laatste is een pigment dat werkt als een antioxidant. Deze is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. En verder kan je nog de mineralen calcium en ijzer in snijbiet vinden.
De smaak wordt omschreven als gedeeltelijk spinazie en, uiteraard, rode biet.

Ik was van plan om met echte lasagne, een warm gerecht te maken, maar omdat het zo warm was wilde ik niet te lang in de keuken staan en zo ontstond dit zalige gerecht. Bestaat het woord no-cooking trouwens als tegenhanger van no-bake?

Naast een zomer-lasagne heb ik er ook een sandwich met notenbrood en een salade van gemaakt. Deze recepten staan in de links.

Ingrediënten zomer lasagne van snijbiet voor 2 personen:

200 gram snijbiet
200 gram cherrytomaatjes
200 gram mozzarella (uitlek gewicht)
25 gram jonge bladsla of rucola
40 gram pistachenoten, uit de dop gewogen
3 blaadjes fijn gehakte munt
pistache olijfolie

Tip: In de herfst vorig jaar heb ik in Frankrijk een olie perserij ontdekt die pistache olie verkocht. Maar een gewone olijfolie en wat extra pistachenoten kan ook prima.

Bereiding van de snijbiet lasagne:

  • Snij de gekleurde steeltjes van het blad bij de snijbiet. De bladeren blijven heel en de steeltjes mogen fijn gesneden worden.
  • De tomaatjes kunnen in tweeën gesneden worden.
  • De mozzarella mag in plakken gesneden worden en de munt fijn gehakt.
  • Nu is het een kwestie van stapelen. Begin met een blad van de snijbiet, leg hier fijngehakte steeltjes op, de tomaatjes, mozzarella, munt, pistachenoten en wat olijfolie. Herhaal dit totdat alles op is.

Wij hebben er van genoten op een mooie zomeravond met een lekker glas witte wijn erbij.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 26 oktober 2020

    […] salade met verse vijgen. En heel bijzonder recept is de snijbiet lasagne no-cooking. Dit recept is HIER te vinden. Bij dit recept staat ook wat snijbiet is en wat de voedingswaarde is. Ook heb ik nog een […]

  2. 26 oktober 2020

    […] daarvan vindt je in het recept ‘snijbiet lasagne no-cooking’, kijk voor dit recept HIER. Echt een heel bijzonder en zomers recept is dit geworden. Verder heb ik met de snijbiet ook een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *