Frambozen, cranberry’s smoothie

Cranberry’s zijn super gezond, een soort superfood zeg maar. Ik heb op Texel heb gewoond en ben sowieso gek op alle Waddeneilanden. En ja zeg je Terschelling dan zeg je cranberry’s.
Het was 1845 toen er een vat cranberry’s (de Nederlandse naam is veenbessen) vanuit Noord-Amerika aanspoelde. De jutters hoopte natuurlijk op een kostbare inhoud maar waren teleurgesteld toen ze de bessen zagen. Ze lieten het vat omgekeerd achter in de duinen. De cranberry’s pitten onkiemden en voelde zich wel thuis in de zandbodem. De rest is bekend, op heel Terschelling groeien nu cranberry’s en het eiland leeft er goed van. Mede door de toeristen, die cranberry- jam, -thee of wat dan ook kopen om er ook thuis van te genieten.

Cranberry’s zijn vitamine C bommetjes, ze helpen bij het genezen van blaasontsteking door fytonutrienten proanthocyadinenen (Fytonutriënten zijn plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen). Verder zitten ze vol met andere vitamines en mineralen.

Zelf vul ik mijn vriezer in het begin van de winter met cranberry’s zodat ik ze het hele jaar kan gebruiken.

Ingrediënten voor 600 ml:

300 ml havermelk
125 gram frambozen, of blauwe bessen, bramen
125 gram verse cranberry’s, bevroren, dit koelt het sap meteen
1 banaan

Bereiding:

Doe alles in een blender en maak er een smoothie van. Ja, dit kan ik niet echt een bereiding noemen 😉

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *