Paardenbloem ijs

Ook een recept dat ik al vele jaar maak en niet op mijn nieuwe site mag ontbreken. Het is inmiddels mijn lievelings ijs en ook de gelei van paardenbloemen is top!

Eten is voor mij niet alleen functioneel, het is ook genieten. Van het moment, van een goed gezelschap en van de smaken. Reden voor mij om goede en eerlijke producten te gebruiken. Daarbij horen ook gerechten die eigenlijk alleen bedoeld zijn voor het eten op zich. De voedingstoffen hebben we niet nodig, we verwennen onszelf. IJs is een gerecht dat zich daar heel goed voor leent. Het nadeel van ijs is echter ook dat het een combinatie is met naar verhouding veel vet en suikers. Een van beiden is relatief onschuldig, maar zeker de combinatie is iets waar we voorzichtig mee moeten zijn. Voor de structuur heeft ijs het vet nodig. Voor mij gaat er niets boven een romige bolletje ijs. Het suiker is wat gemakkelijker. IJs hoeft niet per se heel zoet te zijn om van te  kunnen genieten, en door er minder suikers voor te gebruiken krijg je een verantwoorde traktatie. Daarmee bedoel ik niet dat je er dan maar gelijk twee liter per dag van moet gaan eten, maar als je ijs eet is dit wel een goede variant.

Als je jezelf dan trakteert dan wil je het ook lekker hebben. En paardenbloem (ja, diezelfde die ieder voorjaar alle grasveldjes in Nederland teistert) is heel erg gezond, en heeft bovendien een heerlijke smaak die in veel gerechten tot zijn recht komt.

Ingrediënten:

250 ml halfvolle melk
250 ml room
30 gram paardenbloem, alleen de bloem en geen groen, kort gewassen
6 eieren
50 gram suiker

Bereiding:

 • Breng de melk, room en paardenbloemen aan de kook, zet het vuur uit en laat het 3 uur trekken.
 • Doe het mengsel door een zeef en zet het melkmengsel weer op het vuur.
 • Meng de 6 eidooiers met de suiker met een mixer en klop het luchtig.
 • Haal het melkmengsel even van het vuur, roer de eidooiers er door. Blijf goed roeren anders stolt het eigeel en breng het tegen de kook aan, niet koken want ook dan stolt het eigeel.
 • Laat het 5 minuten zachtjes op staan en dan mag het mengsel afkoelen.
 • Het kan wat sneller door het in een bak met koud water te zetten, bijvoorbeeld de gootsteenbak.
 • Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken.
 • Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is.

Tip: Als je buiten het seizoen van paardenbloem ijs wil genieten (en wie wil dit nu niet) dan kan je de verse paardenbloemen vervangen door paardenbloem gelei. Het recept hiervan staat hier. Je kan dit bijvoorbeeld ook  gebruiken in dressings voor salade

IJs maken zonder ijsmachine:

Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.
Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 14 april 2020

  […] kan je bijvoorbeeld dressings mee maken voor salades maar ook gebruiken in paardenbloem ijs. Zie hier het recept, de paardenbloemen in het recept vervangen voor […]

 2. 14 november 2021

  […] te lezen is dat Katinka haar moeder paardenbloemblaadjes plukte om een salade mee te maken. Laat nu paardenbloemijs één van mijn favorieten […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *