Boterkoek met perzik en pastis

Boterkoek met perzik en pastis
Boterkoek met perzik en pastis

Boterkoek is heel veelzijdig wat smaken betreft. Het is het eerste baksel dat ik ooit zelf maakte, zo makkelijk is het. De vorm die ik gebruikt heb komt volgens mij nog bij mijn ouders vandaan. Ik kan mij niet herinneren dat mijn moeder ooit wat zelf heeft gebakken. Dus wie weet, misschien was de vorm die ik voor deze boterkoek met perzik gebruikte dezelfde vorm als die ik de eerste keer gebruikte.

Dit boterkoek met perzik ontstond doordat ik nog 2 platte perziken op de fruitschaal had liggen. En op één of andere manier vond ik dat daar Pastis in moest. Toen ik naar Frankrijk emigreerde had ik dit nog nooit gedronken. Daar kwam de eerste dag verandering in en sindsdien gebruik ik het vaker met koken en bakken dan dat ik het drink.

Andere gerechten met pastis zijn Clafoutis met kersen en pastis of Stoofperen met Pastis maar ook erg lekker met coquilles Coquille in Pastis

Pastis is een aperitief op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten, dat met name in Frankrijk populair werd na het verbod op absint. Het alcoholpercentage ligt tussen de 40% en 45%. Voor consumptie wordt er koud water aan toegevoegd, waarbij de karakteristieke troebeling ontstaat.

Boterkoek met perzik en pastis

Boterkoek met perzik en pastis

Annemiek
Boterkoek, perzik en pastis
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang gebak

Keukengerei

 • Oven
 • boterkoek bakvorm 23 cm

Ingrediënten
  

 • 250 gram koude roomboter in blokjes
 • 125 gram kristalsuiker
 • 100 gram donkere basterdsuiker
 • 250 gram bloem
 • snufje zout
 • 60 ml pastis
 • 1 stuks ei, let op 1/4 van het ei is om de boterkoek te bestrijken
 • 2 stuks platte perziken
 • olie om de vorm mee in te vetten

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Meng alle ingrediënten, behalve de perziken, door elkaar met een koele hand, mixer of in een keukenmachine. Er gaat dus 3/4 ei door het deeg.
  250 gram koude roomboter in blokjes, 125 gram kristalsuiker, 100 gram donkere basterdsuiker, 250 gram bloem, snufje zout, 60 ml pastis, 1 stuks ei, let op 1/4 van het ei is om de boterkoek te bestrijken
 • Schil de perzik, haal de pit eruit en snij deze in blokjes.
  2 stuks platte perziken
 • Meng de perzik door het deeg.
 • Vet de vorm in met olie en druk hier het deeg gelijkmatig in.
  olie om de vorm mee in te vetten
 • Bestrijk de boterkoek met het resterende ei.
 • Zet de boterkoek 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Laat na het bakken de boterkoek volledig afkoelen. Door de perzik is de boterkoek minder vast dan normaal.
Trefwoord boterkoek, pastis, perzik

Bon Apetit

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept