Wij foodies zijn nuchtere mensen…Ben je besuikerd?

Wij foodies zijn nuchtere mensen, we laten ons niet gek maken. Als fabrikanten iets beweren dan zoeken we direct naar alle addertjes onder het gras. ‘Zelf doen’ is ons motto.
Waarom dan geloven we alles wat gezegd wordt door niet fabrikanten? Op dit ogenblik vindt er een hetze plaats tegen suiker. En niet zomaar suiker, geraffineerde suiker, dat is de duivel.

Ik leef nu suikerarm, en nu wilde ik toch wel eens weten wat er tegen was op geraffineerde suiker. Op internet is veel informatie te vinden, maar klopt dat wel? Veel gelezen: Geraffineerde suikers hebben niet genoeg mineralen, vitamines en vezels, die heb je nodig voor het verteren van de suikers. Dan haalt je lichaam de mineralen en vitamines die het nodig heeft voor het verteren uit je reserves, je pleegt dan roofbouw op je lichaam.
En dat wordt niet op één plaats beweerd, maar op vele plaatsen. Klakkeloos elkaar napraten, want als je er even bij stilstaat en nadenkt, dan weet je dat deze redenering niet kan kloppen.

Een stapje terug, suikers worden gebruikt door het lichaam voor verbranding, het is de brandstof voor onze spieren. Vezels zijn belangrijk voor ons spijsverteringsstelsel, en mineralen en vitamines zijn nodig bij het bouwen en instandhouden van ons lichaam en organen.
Kortom, de verschillende bouwstenen worden voor verschillende dingen en op verschillende plaatsen gebruikt. En dat was nu precies wat verteren is, het uit elkaar halen van ons voedsel tot die verschillende bouwstenen, die dan door ons lichaam gebruikt kunnen worden.

En suiker dan? Dat lost gewoon op, en wordt dan onveranderd opgenomen, want suiker (in de glucose vorm) is al een kant en klare bouwstof. Niks geen verteren aan. Dat is al een stuk makkelijker dan koolhydraten, het lichaam moet die eerst veranderen (in suikers, jawel) voor hij het kan gebruiken.
Kijk je naar geraffineerde, ongeraffineerde of weet ik veel wat voor suikers dan bestaan ze bijna allemaal voor de helft uit fructose en de andere helft glucose. Ze verschillen nauwelijks van elkaar.

Is dan het hele suiker verhaal onzin? Natuurlijk niet, we krijgen teveel suikers, en omdat we het lekker vinden stoppen fabrikanten het in steeds meer eten. Dat verkoopt goed. Wij trappen daarin en kopen de producten met de meeste suikers. Fabrikanten die niet meedoen gaan vanzelf failliet, dat zal ze leren, niet maken wat wij lekker vinden maar wat gezond is.

Als je gezond wil leven moet je je suiker gebruik terugdringen, en niet de ene vorm van suiker vervangen door een net zo slechte andere vorm die een leukere naam heeft.

De volgende keer dat er staat zonder toegevoegde suikers, maar met b.v. honing als ingrediënt, dan weet u dus, ‘ik wordt hier in de maling genomen, honing is suiker’.
Gewoon minder suiker toevoegen werkt prima, je moet even wennen, maar er zijn heel veel mensen die hun koffie en thee zonder suiker drinken. Gewoon langzaam afbouwen, en na een tijdje vind je al die zoete rommel niet eens lekker meer.

En de rest van de suikers die je dan alsnog binnenkrijgt? Die worden gewoon opgebrand in je spieren, als het er tenminste niet te veel waren.

Nu blijkt er toch een reden te zijn waarom al die fancy siropen en ongeraffineerde suikers beter voor ons zijn, ze zijn hartstikke duur. Dus als we ons voedingsbudget besteden aan die dure suikers, blijft er gewoon minder geld over om troep van te kopen. 100 gram spelt siroop is bijvoorbeeld net zo duur als 1 kilo suiker.

En als je wilt weten hoe slecht suiker voor je is: is suiker vergif 

Dit stuk is niet gebaseerd op (zogenaamd) wetenschappelijk onderzoek, er zijn geen uitputtende studies aan vooraf gegaan, sterker nog, ik heb niet eens vele jaren biologie gestudeerd. Middelbare-school-kennis en wat kritisch nadenken vormen de basis. Doe mij een plezier, en neem ook dit stuk niet klakkeloos aan. Ga je zelf eens verdiepen in deze dingen, en kijk niet alleen naar de groep elkaar napapegaaiende zogenaamde experts, maar luister ook eens naar wetenschappers. En als een wetenschapper door een producent betaald wordt? Vul dat zelf maar in, maar vergeet niet, ook biologische ongeraffineerde rietsuiker is geproduceerd, en gezien de meerprijs die je daar voor betaald, zitten daar nog veel gehaaidere mensen dan bij de Suiker Unie.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 19 mei 2020

    […] Maar let wel op, in bananenbrood zit suiker, gisteren op Instagram zag ik nog met vet gedrukte letter staan ‘suikervrij bananenbrood’. Dat kan niet. En ik ging uiteraard de discussie aan bij mensen die mij vertelden, “ja maar we hebben het over gezonde suiker”. Sorry maar ook niet geraffineerde suikers zijn in mijn ogen suiker. Lees hier mijn blog ‘Wij foodies zijn nuchtere mensen…Ben je besuikerd?’ […]

  2. 24 december 2022

    […] lang weinig suiker gebruiken, dus ook in deze boterkoek. Meer lezen over suikergebruik? Kijk dan Wij foodies zijn nuchtere mensen…Ben je besuikerd? of […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *