Kaassoep uit Noord Holland, Nederland Kookboek, Laura de Grave

Heb jij dat wel eens gehad? Dat je een kookboek ziet, koopt of krijgt, en je denkt, ja, dit is het kookboek dat ik geschreven zou willen hebben.

Wat zou het tof zijn als niet de naam van Laura de Grave op de cover stond maar mijn naam. Ik heb dat in het verleden wel eens meer gehad met een boek over streekproducten. Één van de redenen is dat er mensen uit mijn netwerk in deze kookboeken staan. Niet echt BN-ers maar producenten van ons voedsel waar ik al 10 jaar mee om ga.

Dan ben ik altijd trots dat ik een boerendochter ben en mijn kokspapieren heb. Of anders gezegd, de boeren accepteren mij makkelijker, en ik weet ze te helpen met wat ze het beste kunnen doen met hun mooie product. Kortom, ik maak recepten met hun producten.

Nu kunnen ze dat ook zelf, ik hoor vaak, ‘Annemiek, niet te veel kruiden gebruiken hoor’. ‘Gewoon het pure product bereiden, want meer heeft het niet nodig’. En dat is ook wat ik het liefste doe. En ik wil nog lang boeren, tuinders en andere vakidioten bezoeken om te leren wat hun product bijzonder maakt. Om er uiteindelijk mee de keuken in te duiken. Wat vlees betreft zeg ik niet voor niets “Weet wat en wie je eet”.

Het was wel even wennen om eerst met de dieren op de foto te gaan en ze na de slacht weer gedeeltelijk in mijn keuken te krijgen. Zoals deze Wagyu Aoki 1 of nummer 6081.


Of Janneke, een Bonte Bentheimer van 300 kilo. Ze loopt nog rond, ik krijg een stukje als ze geslacht wordt. Maar de hobby boer kan al jaren geen afscheid van deze dame nemen. En dat zie je ook vaak. Hun beesten zijn net als hun kinderen, en als je goede ouders bent zorg je hier goed voor.


Maar even terug komen op Laura, ik hoorde vorige week een radio interview met haar bij een radiozender uit Amsterdam. Deze stoere dame is neerlandicus. Daar sta ik dan als dyslect, het zou zo fijn zijn als ik net zo mooi zou kunnen schrijven.

Haar lievelings quote is ook de mijne “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” van Pippi Langkous.
En er waren nog meer overeenkomsten, onze lievelings film, ‘Into de wild’ bijvoorbeeld.

Na Laura’s studie ging ze bij een uitgeverij werken. Als culinair journalist voor Jamie magazine, Allerhande en Bouillon! En uiteindelijk werd Laura door een oud collega van de uitgeverij gevraagd om het Amsterdam Kookboek te maken, waar ze door Amsterdam fietst. Dat wilde ze, maar wel op haar eigen manier. Ze wilde de restaurants, bakkers, slagers etc. bezoeken en hun het recept laten vertellen. Het boek werd een succes en er volgende een tweede boek dat Nederland Kookboek heet.

In dit boek gaat Laura heel Nederland door met een elektrische motor. Om recepten in alle provincies te scoren. Maar ook duurzaam, voedselkilometers,  en mijn stokpaardje, ‘lokaal eten’ komen in haar boek aan bod. Leerzaam, ik ben mij nog meer gaan inlezen op voedselkilometers en lokaal.
Laura, ik heb een volledige elektrische auto, kom je voor je volgende boek naast mij zitten. Dan cross ik je door Nederland, en langs de boeren van de dieren die straks in mijn vriezer heb liggen.

Nadat dit kookboek is gepubliceerd maakt Laura over deze recepten en met de bedenkers ervan ook filmpjes voor het AD en 24Kitchen.

Dus spring bij Laura achterop de motor en reis mee naar alle provincies en hun specialiteiten. Ik reed niet zover mee, maar bleef in Noord Holland en maakte de kaassoep uit het kookboek. Dus kijk in je eigen omgeving waar je lekkere kaas kan kopen en duik de keuken in. De soep viel hier in de smaak, ik maak hem eind maart nogmaals voor onze kookclub, ik ben benieuwd wat ze er van vinden. De sommelier gaat er in ieder geval een mooie wijn bij uitzoeken.
Het recept van deze kaassoep komt uit Alkmaar, bij restaurant ‘De Heeren van Sonoy’ vandaan om precies te zijn.

Stiekem heb ik niet het recept precies gevolgd, ik heb de knoflook in de soep gelaten. Gevalletje niet goed lezen, ik had ze gesnipperd erin gegooid, om even later te lezen dat de knoflook eruit moet. En ik heb een scheutje kirsch toegevoegd, een erg lekkere toevoeging, dank hiervoor manlief. Ja waarom ook niet, doen we ook in de kaasfondue.

De foto’s in dit blog en schrijfwijze van de bereiding van deze soep zijn van Culinairwestfriesland.

Kaassoep uit het kookboek van Laura voor de lunch voor 4 personen:

1 liter droge witte wijn
2 teentjes fijn gesneden knoflook
1 liter groentebouillon, lekkerste is zelfgemaakt, recept staat hiervoor in het boek
500 ml kookroom
200 gram Geraspte kaas, ik ben bij een boer in Westfriesland geweest, dus zoek een boer in je omgeving
20 gram blauwschimmelkaas
peper en zout
scheutje kirsch
6 sneetjes geroosterd bruinbrood

Bereiding van de kaassoep:

  • Schenk de witte wijn in een soeppan, voeg de knoflook toe en kook dit in tot een halve liter. Dit is ongeveer en kan je op het oog doen.
  • Kook hem niet te veel in, want dan kan de wijn bitter worden.
  • Voeg de groentebouillon toe en kook dit in tot een liter.
  • Voeg de kookroom toe en breng de soep aan de kook.
  • Voeg de geraspte en de blauwe kaas toe, zet het vuur laag en smelt langzaam de kaas.
  • Als de kaas is gesmolten breng je de soep op smaak met peper, zout en een klein scheutje kirsch.
  • Rooster ondertussen de boterhammen, snij een gedeelte in blokjes als croutons in de soep en de overige om erbij te eten.

Dit boek is een leuke cadeau tip. Ik gaf hem cadeau aan Renate van @foodlovelifebeing en ze was er erg blij mee. Renate vindt het leuk omdat alle provincies erin staan, ook recepten uit haar geliefde Limburg. Ik heb Laura gevraagd om erin te schrijven dat ik pas weer naar Limburg kom als ze bladzijde 15 volledig beheerst. Hier staat het recept van een kersenvlaai.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *