Appelkruimel met Wieringer koeken, spijs en cranberry

Gisteren aan het einde van de middag kwam het verlossende bericht van @mandyandmore. Het bericht van de #swiepswoepswap van maart/april. In april bestaat deze happening alweer een jaar, en als ik goed tel in mijn Instagram feed is dit de zesde editie. Ik heb aan alle edities een bijdrage geleverd. Mijn handelsmerk is geworden dat ik razend snel ben en altijd iets bak van de andere site. Want dat is de bedoeling; je maakt iets van de site die je toegewezen krijgt en geeft daar je eigen draai aan.

Een klein detail, ik maakte het er niet makkelijk op voor Mandy. Op de ochtend van de swap heb ik mijn Instagram naam veranderd van Culinair Westfriesland naar ‘Leven als god in Frankrijk’. Ze heeft zich rot gezocht waar ik was gebleven. Sorry Mandy, maar ik moest deze site en naam claimen. We hebben vergevorderde plannen om dit jaar nog naar Zuid Frankrijk te verhuizen. En denk je eens in, binnenkort heb je nog een deelnemer uit Frankrijk.

Ik was blij dat ik iets van Saskia mocht maken, oftewel @thebakingbucketlist. Saskia is een levensgenieter die nu in Utrecht woont, maar haar roots liggen in Brabant. Ze haalt alles uit het leven en haar grootste hobby is koken. Een vrouw naar mijn hart met een prachtige en vooral zalige site. De naam van haar site spreekt voor zich, hopelijk blijft ze haar bucketlist nog lang aanvullen.

Hier moest ik zeker iets lekkers vinden, zeker omdat ik voor de #swiepswoepswap altijd iets bak. Ik wilde meteen gaan bakken en heb gekeken naar wat ik in huis had. Zo kwam ik op de appelkruimel met bastogne koekjes uit. Zalig, en ik had net gisterenochtend op de visafslag Wieringer koeken gekocht om appeltaart en cheesecake te gaan maken.
In de VOC-tijd werden de specerijen uit Oost-Indië over zee aangevoerd om in de havens van Noord-Holland gelost te worden.  Een deel van die specerijen vormen een belangrijk ingrediënt van de wel bekende Wieringer koeken.

Mijn eigen draai aan dit recept heb ik gegeven door het gebruik van de Wieringer koeken, cranberry’s, hazelnoot, spijs en door het spijs ook de hoeveelheid suiker. Het recept en de volgorde van de ingrediënten heb ik op mijn eigen manier beschreven. Ook de fotografie is van Culinair Westfriesland of, op sociale media, Leven als god in Frankrijk.

Als alles lukt gaat de nieuwe site komende week de lucht in. Nu zorgen dat daar voldoende recepten opkomen om volgende keer met de #swiepswoepswap mee te mogen doen.

Ingrediënten voor een ovenschaal van 20 x 26 cm met een kop erop:

appelmengsel:

4 appels, geschild en in grove blokjes gesneden (ongeveer 750 gram ongeschild)
150 gram in blokjes gesneden amandelspijs
1 1/2 eetlepel kaneelpoeder
75 gram gedroogde cranberry’s (ik gebruik liever verse maar die had ik niet in huis)
25 gram fijn gehakte hazelnoten

kruimeldeeg:

200 gram bloem
150 gram suiker
200 gram harde, koude roomboter
2 Wieringer koeken, 150 gram of Bastogne koekjes volgens Saskia haar recept

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de appel, amandelspijs, kaneelpoeder, cranberry’s en hazelnoot door elkaar en doe dit in de ovenschaal.
  • Meng nu het kruimeldeeg. Doe bloem en suiker in een kom, voeg de harde boter toe en snij dit met twee messen fijn.
  • Kneed het daarna kort tot een kruimelig deeg.
  • Verkruimel nu de koeken grof en meng de kruimels door het deeg.
  • Verdeel het kruimeldeeg over de appels.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak het 30 minuten.
  • Na die 30 minuten kijken of het kruimeldeeg hard is geworden.
  • Zo niet roer het iets om met een vork en zet het nog 5 minuten of langer in de oven terug. Pas op dat de kruimellaag niet verbrandt.

Hij is echt zalig Saskia, dank je voor het delen van het recept.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *