Review Mi casa Peru

Mi casa Peru
Mi casa Peru

Een review van een kookboek dat ik zelf heb gekocht, het is dus niet gesponserd, wel een eerlijke mening.

Toeval

In Frankrijk kan ik het tempo waarin kookboeken uitkomen in Nederland niet goed volgen. Maar dit boek kwam op een bijzondere manier op mijn pad.
In augustus 2021 had de plaatselijke kroeg, in een dorp verderop Azat le Riz, een fish and chips avond. Yes, de uitbaters van de kroeg ‘Chez Julie’ zijn Engels.
We gingen aan een van de lange tafels zitten met zijn tweeën. Snel kwam er een stel die onze tafel aan de tafel van hun buren wilde schuiven. Het bleken Nederlanders die daar een tweede huis hebben, de buren waarbij ze aan wilden schuiven waren Engels. We raakte aan de praat en het werd een gezellige avond, met in de toekomst vast nog meer gezellige ontmoetingen.

Familie

Maar wat is nu de rode draad naar het kookboek van Katinka? Dirk, die naast mij kwam zitten is haar broer. En naast een kok komen zitten betekent praten over eten, en dat deed Dirk ook. Vol trots vertelde hij de verhalen over de Peruaanse keuken, zijn zus en het restaurant Nazka van hun broer Raul in Amsterdam.

Mijn manier om de naam te onthouden is volgen op Instagram. En daar heet Katinka @Cevicheceviche De volgende dag zocht ik het account op en bestelde het boek met pepers bij Westland pepers, het Mi casa Peru pakket

Het kookboek: Mi casa Peru

In het boek staan prachtige verhalen, over Peru uiteraard, maar ook een stuk geschiedenis. En het vertelt ook over de hoeveelheid pepers die er bestaan.
De recepten zijn goed te maken en de ingrediënten zijn gangbaar. Het is een feest om de verhalen te lezen en om er mee de keuken in te gaan. Katinka en haar broers hebben het koken van huis uit meegekregen. In alle landen waar hun ouders, Nederlandse vader en moeder uit Peru, hebben gewoond kwamen de specialiteiten van het land op tafel. Wat ik ook leuk vond om te lezen is dat Katinka haar moeder paardenbloemblaadjes plukte om een salade mee te maken. Laat nu paardenbloemijs één van mijn favorieten zijn.

Conslusie

Conclusie; voor mij was het een geweldig boek. Voldoende ‘exotisch’ om nieuwe ideeën op te doen. Laagdrempeling genoeg om zelf te koken, en onderhoudend. Dus gewoon kopen dit boek. En genieten van de lekkere reepten. Het boek kan ook nog kookboek van het jaar 2021 worden. Dit horen we binnenkort.

In de praktijk

En nu ik in Frankrijk woon heb ik nog meer de tijd gevonden om te lezen, en nog belangrijker om te koken. Dit boek past daar mooi bij. De Peruaanse keuken is voor mij een nieuw. Ik maakte Arroz con pato oftewel groene bierrijst met eend. We hebben genoten, zie foto hierboven.

Daarnaast maakte ik Aguachili, dat eigenlijk uit de Mexicaanse keuken komt, waar Katinka ook heeft gewoond als student. Ik mag het recept delen met jullie. De fotografie is van Leven als god in Frankrijk. Het recept schrijf ik wel op mijn eigen manier, het is niet 1 op 1 gekopieerd.
De garnalen zijn pittig en de combinatie met de avocado, rode ui en komkommer een zalige combinatie.

Noot van de betweter die mijn teksten corrigeert: Wat ik niet snap, het gerecht maakt gebruik van ’tijgermelk’: citroen, tabasco en wat zout. Gezien de pit snap ik de naam, maar ik heb nooit geweten dat er tijgers in Zuid Amerika rondlopen. Ik had Jaguar melk net zo sprekend gevonden en een stuk logischer.

Ingrediënten voorgerecht 4 personen:

 • 1 rode ui
 • ijs
 • 1/2 komkommer
 • 300 gram gekookte grote garnalen
 • 1 avocado
 • 2 takjes korianderblaadjes
 • 6 groene jalapeño ringetjes

Tijgermelk:

 • sap van 2 limoenen
 • 6 theelepels Tabasco
 • 1 tl zout

Bereiding:

 • Pel en halveer de rode ui en snijd hem daarna in zo dun mogelijke halvemaantjes. Leg ze in een kom water met ijs, zodat de uiensmaak minder scherp en de ui knapperiger van structuur wordt. Zet de uien met ijswater in de koelkast. Haal vlak voor het garneren uit de koelkast en laat uitlekken.
 • Snijd van de komkommer dunne sliertjes met de dunschiller totdat je de zaadlijst bereikt.
 • Meng de ingrediënten voor de tijgermelk.
 • Pel de garnalen zo nodig en roer de garnalen door de tijgermelk, laat 2 minuten staan.
 • Haal de garnalen uit de tijgermelk.
 • Nu kan je voor het stapelen een kookring gebruiken. Zelf heb ik het voorzichtig opgebouwd zonder ring.
 • Begin met de avocado die gehalveerd is en dun gesneden. Leg hierop een laagje garnalen en rode ui. Herhaal dit nogmaals en leg de sliertjes komkommer er bovenop.
 • Strooi als laatste de grof gehakte koriander en de jalapeño ringentjes er overheen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *