Pruimenjam met port en speculaaskruiden

Pruimenjam met port en speculaaskruiden
Pruimenjam met port en speculaaskruiden

Groene pruimen, gele pruimen, rode pruimen, blauwe pruimen, in de late zomer zijn deze steenvruchten er in overvloed. Het pruimenseizoen begint in juli en eindigt in september maar het hoogtepunt ligt in augustus.
Ik kreeg in juli een berichtje van Maaike uit Tersannes, dat is een half uurtje rijden bij mij vandaan. Ze vroeg of ik pruimen wilde en daar kon ik geen nee opzeggen natuurlijk. Ik haalde ze samen met Bep mijn studievriendin op en toen Bep 12 juli naar Nederland terug reed dook ik de keuken in om deze pruimenjam met port te maken.

Toevallig was Kitty ook pruimenjam aan het maken en ze vertelde online dat ze port en speculaaskruiden gebuikte. Dat klonk heel lekker en inmiddels weet ik dat het ook erg lekker is. Ik maakte deze Speculaas kruiden en port had ik gelukkig ook nog staan.

Bij de tweede lichting zetten ik mijn geheime wapen in en gebruikte ik Pastis, zie dit recept Pruimenjam met Pastis. Verder maakte ik ook nog Pruimen chutney

Ik gebruik in verhouding weinig suiker, sowieso ‘geleisuiker extra’ (in NL heet dit ‘geleisuiker speciaal’). Deze geleisuiker heeft de helft van de suiker vergeleken met de normale geleisuiker. En daarvan gebruik ik dan ook nog de helft als ik kijk naar de verhoudingen die op het pak staan.
Voor ons is dit zoet genoeg, wij gebruiken weinig suiker, en als je het meeste zelf maakt heb je dit goed in de hand.

Ik had een tijdje geleden gelukkig een filmpje gezien om de pruimen te ontpitten met een kersenontpitter. Ik zeg: een DIKKE VETTE TIP. Dit ging zo makkelijk en normaal kunnen pitten best vast zitten in het vruchtvlees.

Zorg dat er gesteriliseerde jampotten klaar staan.

Pruimenjam met port en speculaaskruiden

Pruimenjam met port en speculaaskruiden

Annemiek
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerecht

Keukengerei

  • gesteriliseerde potten

Ingrediƫnten
  

  • 1 kilo pruimen
  • 120 ml port
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 500 gram geleisuiker, extra

Instructies
 

  • Ontpit de pruimen.
  • Voeg de pruimen, port, speculaaskruiden en de geleisuiker in een pan en kook dit 20 minuten.
  • Ik gebruik een stamper om de jam iets fijner te maken, maar laat de structuur van de pruimen wel bestaan.
  • Doe de jam in de gesteriliseerde potten en sluit deze af. Zet ze 10 minuten op zijn kop zodat ze vacuum kunnen trekken. Bewaar ze dan rechtop in de koelkast tot gebruik.
Trefwoord confiture, jam

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept