Galette des rois

Galette des rois
Galette des rois

Een galette des rois, ook wel driekoningentaart genoemd, is een Franse traditie. Het is een taart die speciaal voor Driekoningen gemaakt wordt. Deze bestaat uit bladerdeeg en is gevuld met frangipane. Dit laatste is amandel-crème op basis van amandel(meel), roomboter, suiker en eieren.
In de Galette des rois wordt een voorwerp zoals een boon, muntstuk of een porseleinen beeldje (feve) verstopt. De persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag “koning” en mag een kroon dragen. Pas wel op voor je gebit met zo’n porselein beeldje.

Deze Galette des rois is een snelle versie die zo in de oven staat maar wel heel erg lekker is. Ik gebruik suikervervangers maar de verhouding is 1:1 dus met suiker kan je dezelfde hoeveelheden aanhouden. Wij gebruiken sowieso weinig suiker, houd je van zoet maak er dan 100 gram suiker van.

Wat gebeurt er op Driekoningen?

Driekoningen valt op 6 januari en wordt door zowel protestanten als katholieken gevierd. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan baby Jezus in Bethlehem. De wijzen gingen op pad, omdat ze een wonderlijke ster aan de hemel zagen staan die hen uiteindelijk de weg naar hem wees.

Een ander recept met frangipane is deze Frangipane Franse appeltaart

Ingrediënten:

 • 150 gram amandelmeel
 • 85 gram suiker
 • 80 gram zachte boter
 • 2 eieren, M
 • 1 feve of boon
 • 2 ronde plakken bladerdeeg, ik gebruik een doorsnede van 32 cm
 • 1 eigeel

Bereiding van de Galette des rois:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Meng het amandelmeel, suiker, roomboter en de 2 eieren met elkaar.
 • Leg 1 plak bladerdeeg met het bakpapier waarin deze is verpakt op een bakplaat.
 • Verdeel de frangipane maar houdt aan de buitenzijde rondom 2 cm vrij.
 • Verstop nu het beeldje of de boon in de frangipane.
 • Leg nu de 2 de plak bladerdeeg er overheen en zorg dat de randen gelijk liggen.
 • Vouw nu de randen om de cm om zodat hij sluit en een mooie rand krijgt.
 • Smeer de bovenzijde in met los geklopte eigeel.
 • Je kunt hem nu insnijden. Maak een punt in het midden met een mes en snij hem vanaf dat punt in een mooie vorm. Op de foto zie je hoe ik dit gedaan hebt. Pas op dat je het bladerdeeg niet door snijdt.
 • Bak de Galette des rois in 25 minuten gaar en mooi bruin in de voor verwarmde oven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *