Wortel-ijs

Voor mijn rubriek ‘Koken uit een kookboek’ heb ik deze keer het kookboek Oogst gepakt. Dat is het tweede kookboek van Marleen van Es uit 2017. Het eerste kookboek van Marleen kwam in 2015 uit en heet “Eten uit de volkstuin’. Marleen heeft een volkstuin in Utrecht en heeft naast groene vingers ook zelf de foodfotografie in haar vingers gekregen.

Ik was al even aan het kijken op bladzijde 136 bij het bieten-ijs. Dit was een duidelijk gevalletje ‘het zaadje was geplant’ (wel toepasselijk bij een boek dat ‘Oogst’ heet) en is het ijs een eigen leven gaan leiden, maar het is wel groente-ijs geworden.

Ik had rauwe bietjes nodig en deze waren op in de moestuin. Wel had ik nog een restje bospeen in de koelkast. Omdat het vandaag zo heet was dat het KNMI code oranje had afgegeven vond ik wortel wel heel erg toepasselijk.

Ik heb mijn eigen ijs recept gebruikt. Maar zonder het bieten-ijs recept en code oranje zou ik hier nooit aan gedacht hebben.

Tips om bospeen te bewaren: Snij het wortelloof eraf voordat het de koelkast ingaat anders worden de wortelen slap. Van het loof kan je bijvoorbeeld een pesto maken.

Gezondheid: groenten algemeen, het is samen met fruit een belangrijke productgroep. Dit omdat groente en fruit veel vitamine, mineralen en voedingsvezels bevatten. Rijk aan voedingsstoffen maar wel weinig calorieën is altijd een goede combinatie. Er wordt 200 gram per dag geadviseerd en met dit wortel-ijs is het weer iets makkelijker om ook kinderen deze hoeveelheid te laten eten.

Wortels bevatten vitamine A, dit kan voorkomen dat je nachtblind kan worden. In wortels zitten veel vezels en bèta-caroteen, dit is een pro-vitamine dat het lichaam zelf omzet in vitamine A. Verder bevat wortel vitamine B, C, E en K en de mineralen fosfor, kalium, koper, magnesium, natrium, ijzer en zink.

Ingrediënten voor het wortel-ijs voor 4 personen:

500 gram geschilde of geschrapte bospeen
2 eetlepels olijfolie
125 ml volle melk
125 ml slagroom
1 eetlepel vanille-extract
6 eidooiers
100 gram suiker

Tip: Mijn gebruikte vanillestokjes spoel ik om en zet deze allemaal onder de brandewijn in een afgesloten pot. Als je beide blijft aanvullen heb je altijd je eigen vanille-extract in huis.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de wortels in een ovenschaal en giet hier 2 eetlepels olijfolie over. Zelf had ik ze een kleine 50 minuten in de oven voordat de wortels gaar waren. Prik af en toe om te kijken, alle ovens zijn anders.
  • Pureer de wortels met, bijvoorbeeld, een staafmixer.
  • Doe de melk, room, vanille-extract en de wortelpuree in een pan met een dikke bodem zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt. Breng dit al roerend aan de kook, haal het daarna van het vuur af en laat iets afkoelen.
  • De eidooiers (eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt) met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het warme melkmengsel toevoegen. Dan weer in de pan terug en verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren.
  • Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af. Het vanillestokje kan leeg geschrapt worden en het merg kan terug de pan in.
  • Zeef het wortelmengsel en laat het mengsel nu afkoelen.
  • Rest het bevriezen: als je een ijsmachine hebt kan je deze gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima in een bak in de vriezer. Klop met een mixer eerst lucht in het mengsel en plaats de bak in de vriezer. Herhaal dit om de 20 minuten totdat het bevroren is. Het kloppen is nodig om ijskristallen in het ijs te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *