Paardenbloem gelei

Paardenbloemen zitten vol met gezonde voedingsstoffen en ze zijn gratis.

Wat zit er in een paardenbloem?
Bètacaroteen
Vitamine C
Vezels
Ijzer
Calcium

Ik heb de paardenbloemen gebruikt voor een paardenbloem gelei. Hier kan je bijvoorbeeld dressings mee maken voor salades maar ook gebruiken in paardenbloem ijs. Zie hier het recept, de paardenbloemen in het recept vervangen voor gelei.

Ingrediënten:

1 sinaasappel, rasp en sap
1 citroen, rasp en sap
110 gram ongewassen paardenbloemen, alleen het geel, er mag geen groen meer aan de bloem zitten
1 kaneelstokjes
2 steranijs
15 korrels korianderzaad (optioneel)
500 gram halfvolle geleisuiker

Bereiding:

  • Rasp de schil van de sinaasappel en citroen en pers ze beide, doe de bloemen in een pan met rasp en sap. Ook de kruiden kunnen erbij en 1 liter water, de bloemen moeten onder water staan. Breng alles aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Zet de plaat uit en laat het ongeveer 17 uur trekken.
  • Na het trekken alles zeven. Het vocht weer opzetten met 500 gram gelei suiker en 2 minuten laten koken. Hij blijft iets troebel door het stuifmeel. Wil je hem helder dan moet hij na het zeven nog door een kaasdoek of theedoek.
  • Ik heb een stoomoven, de flessen gaan hier 10 minuten in op 100 graden, als ze vol zijn zet ik ze er nogmaals in, gesloten. Dit om er zeker van te zijn dat ze lang goed blijven. In de oven, vaatwasser of gewoon in kokend water gaat het ook prima.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 15 april 2020

    […] jaar maak en niet op mijn nieuwe site mag ontbreken. Het is inmiddels mijn lievelings ijs en ook de gelei van paardenbloemen is […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *