Saltimbocca met Massala

Een pro challenge, georganiseerd door Bianca van  Stylishbeeld Ze is foodfotograaf en foodwriter. Van 1 t/m 14 juli heeft ze gerechten uit de Italiaanse keuken opgeschreven, zie foto hieronder. Ik loop nu even achter omdat ik gisteren van vakantie terug ben gekomen. Niets moet, alles mag, je hoeft ze echt niet allemaal te maken. Ik doe dit echter wel. Ik was een beetje ingedut na de koksopleiding tot zelfstandigwerkend kok. Ik was al van pan om mijn notities er weer eens bij te pakken en te oefenen. Maar toen zag ik dit, echt leuk, we begonnen met een Saltimbocca.
Omdat ik Culinair Westfriesland ben wil ik in ieder gerecht een product uit Westfriesland gebruiken. Saltimbocca, heeft zijn oorsprong in de streek rondom Rome, Latium. Het is niet meer dan een dunne lapje kalfsvlees (schnitzel) met een plakje rauwe ham erom met een blaadje salie. De saus wordt afgeblust met witte wijn, ik gebruikte Marsala. Marsala komt van het Italiaanse eiland Sicilië. Het is versterkte wijn, vergelijkbaar met port of sherry. Naast dat het een kookwijn is kun je hem ook prima zo drinken.
Saltimbocca is een makkelijk en snel recept. In 5 tot 10 minuten staat het op tafel en verras je iedereen.

Wijntip: Mooie Italiaanse rode wijn, wij dronken er een Divino uit 2017 uit Toscane bij.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 kalfsschnitzels, roodbont rund uit Westfriesland
4 plakjes mooie Italiaanse rauwe ham
4 blaadjes salie
4 cocktailprikkers
50 ml kippenbouillon
4 eetlepels Massala

Bereiding van de Saltimbocca:

 • Snij de kalfsschnitzel in de breedte doormidden.
 • Strooi peper over de schnitzels, geen zout omdat de saus door de bouillon al zout is.
 • Leg een blaadje salie op de naad van de rauwe ham en steek hier een coicktailprikker in, zie foto.
 • Verhit een scheutje olijfolie met 1 eetlepel roomboter in de koekenpan en sauteer het vlees 1 minuut per kant. Sauteren houdt niets meer in dan dat het vlees in beweging gehouden moet worden, schroei het dicht.
  Dat is alles, een kind kan de was doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. 19 juli 2019

  […] marsala was super lekker. Er hoort Vin Santo in, maar de Marsala had ik nog staan van het gerecht Saltimbocca uit deze […]

 2. 19 juli 2019

  […] marsala was super lekker. Er hoort Vin Santo in, maar de Marsala had ik nog staan van het gerecht Saltimbocca uit deze […]

 3. 24 oktober 2020

  […] Saltimbocca met Massala – Vlees […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *