Speculaas boterkoek met spijs

Speculaas boterkoek met spijs
Speculaas boterkoek met spijs

Er lag nog wat spijs in mijn koelkast. En omdat ik eten weggooien zonde vind heb ik dat gebruikt als tussenlaag in de speculaas boterkoek. Ook zonder deze amandelspijs laag is de boterkoek lekker, maar ik vond de spijs echt iets toevoegen.
Boterkoek is heel veelzijdig wat smaken betreft. Het is het eerste baksel dat ik ooit zelf maakte, zo makkelijk is het. De vorm die ik gebruikt heb komt volgens mij nog bij mijn ouders vandaan. Ik kan mij niet herinneren dat mijn moeder ooit wat zelf heeft gebakken. Dus wie weet, misschien was dit dezelfde vorm als die ik de eerste keer gebruikte.

Zoals jullie inmiddels weten was het bij mijn schoonmoeder in de keuken dat er pas een vlammetje ging branden dat koken en bakken ook leuk kon zijn. En dat er meer dan een AGV-tje bestaat. Nu was de kookkunst geweldig van mijn schoonmoeder. Maar bakken? De eerste keer dat ik cake bakte zei mijn zwager dat deze veel lekkerder was dan die van haar. En daar keek ze niet vrolijk bij. Nu was het sowieso zo dat als alle kinderen en haar man in koor zeiden “Het is heerlijk” dat ze dan wist dat het experiment niet geslaagd was. Nu zei Lars, het is echt lekker lief. Ik denk dat het deze keer niet sarcastisch bedoelt was.

Note van Lars: Hij was echt lekker, heus waar. Ik kan Annemiek niet te lang voor de gek houden met eten, anders maakt ze de dingen die ik niet lekker vind weer. Maar deze mag op de lijst met blijvertjes 😋

Ingrediënten:

 • 250 gram koude roomboter, in blokjes gesneden
 • 125 gram suiker
 • 100 gram donkere basterdsuiker
 • 250 gram bloem
 • 1 theelepel zout
 • 3 theelepels speculaaskruiden
 • 150 gram amandelspijs
 • 1 ei 3/4 door het deeg en 1/4 om de boterkoek te bestrijken

Bereiding speculaas boterkoek:

 • Verwarm de oven op 200 graden.
 • Meng alle ingrediënten met een mixer of in een keukenmachine. Druk de helft van het deeg in de vorm van 23 cm, maak het glad met een natte bolle kant van een lepel.
 • Rol het amandelspijs uit en leg dit op het beslag.
 • Vervolgens mag de rest van het beslag in de vorm verdeeld worden.
 • Bestrijk met een kwastje de 1/4 ei over de bovenkant en strijk met een vork over de lengte en de breedte over de bovenste laag.
 • Zet de boterkoek voor 30 minuten in de oven en laat daarna de koek volledig afkoelen.
 • Zelf zet ik hem nog even in de koelkast als hij bijna is afgekoeld.

Bon Appetit

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 3 december 2023

  […] pittige speculaaskruiden vindt je hier Wat ook lekker is met deze kruiden zijn de volgende recepten Speculaas boterkoek met spijs of Speculaas […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *