Kaneelijs

Kaneelijs
Kaneelijs

Afgelopen week zei mijn man Lars tijdens het ijs maken dat ik de elementen niet in de vriezer terug hoefde te doen. “Hé wat, ik moet deze week nog meer ijs maken” zei ik. “Over 2 dagen komt je nieuwe ijsmachine, een zelf vriezende” was zijn antwoord.

Ik was met mijn tweede ijsmachine bezig sinds 1980 en de vries-elementen begonnen bol te trekken. Phillips maakt ze niet meer dus nieuwe elementen kon ik niet meer bestellen.

Ik maak van alles ijs, tomaten, drop, roos, paardenbloemen, seringen, magnolia etc etc.

Ik beloofde Lars dat ik altijd ijs voor hem zou maken. De machine werd bezorgd en het was al snel, “kaneelijs” aub. Nu was ik nieuwsgierig hoe het apparaat werkte; dus oké, in de avond maakte ik dit kaneelijs en op die manier testte ik het nieuwe apparaat.

Dat is bij deze goed-gekeurd. Wij, of eigenlijk Lars, heeft een H.KOENIG IJsmachine gekozen, prijs kwaliteit kwam goed uit de reviews.

IJs-recepten vind je genoeg op mijn site, een favoriet is al heel veel jaren het dropijs. Als meisje van 16 jaar ooit geproefd bij een Nederlandse boer die in de jaren 60 naar Canada was geëmigreerd. Zalig Drop ijs

Ingrediënten:

 • 250 ml volle melk
 • 250 ml slagroom
 • 2 theelepels kaneel, ik gebruikte biologische Ceylon kaneel
 • 6 eidooiers
 • 50 gram suiker

Bereiding kaneelijs:

 • Doe de melk en de room in een pan met een dikke bodem zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt.
 • Breng dit al roerend aan de kook, laat het daarna iets afkoelen van het vuur af.
 • De eidooiers (eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt) met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) door het warme melkmengsel toevoegen.
 • Weer in de pan terug en verwarmen, maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren.
 • Als het wat lobbig wordt mag de pan van het vuur af. Roer nu de kaneel erdoor.
 • Laat het mengsel afkoelen. Bijvoorbeeld de gootsteen bak vullen met koud water en daar de pan in zetten. Als je de tijd hebt kan je het een paar uurtjes in de koelkast zetten. Hoe kouder de ingrediënten zijn, hoe sneller/makkelijker het ijs gemaakt wordt.
 • Rest het bevriezen: als je een ijsmachine hebt kan je die gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima in een bak in de vriezer. Klop met een mixer eerst lucht in het mengsel en plaats de bak in de vriezer. Herhaal dit om de 20 minuten totdat het bevroren is. Het kloppen is nodig om ijskristallen in het ijs te voorkomen.

P.S. Gooi het eiwit niet weg! Het kan ingevroren worden voor gerechten die alleen eiwit nodig hebben of je kan er zalige merengue mee maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 21 september 2023

  […] het loopt op het einde maar nog genoeg voor deze Franse appeltaart. Nu hadden we vorige week Kaneelijs gemaakt, en daarbij een paar keer de tip gekregen dat dat lekker smaakt met appeltaart. Helaas was […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *