Leven als god in Frankrijk weekmenu 3, week 36

Deze week in het weekmenu

Het derde weekmenu alweer vanuit Frankrijk. Deze week een paar Franse recepten, de kip met lavendel en citroen, een stoofschotel met ‘het’ drankje uit Frankrijk namelijk Pastis en een druiven clafoutis die van oorsprong met kersen gemaakt wordt. Maar aangezien we in ons kleine tijdelijke tuintje wel een wijnrank hebben staan en geen kersenboom in de tuin werd het een druiven clafoutis.
Verder krijg je bij het borrelhapje van de vrijdag ook het recept van een zalige sangria. En zet je vrijdagavond ook alvast je ontbijtje voor de zaterdag klaar zodat je zaterdagochtend langzaam wakker kan worden.

Maandag: Poulet Au Citron Et Lavande, kip met citroen en lavendel

Op mijn to do list staat zeker nog een keer de lavendel velden in de Provence bezoeken. Maar Frankrijk is groot en ook vanaf hier moet ik nog 8 uur rijden. Maar volgend jaar met de tent mee voor een weekendje gaat het zeker lukken.

Poulet Au Citron Et Lavande, kip met citroen en lavendel

Dinsdag: Stoofschotel met venkel en pastis

Geen idee wat voor het weer het deze dag gaat worden in Nederland maar een stoofschotel vind ik zomers ook erg lekker.
Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik dronk voor het eerst Pastis toen we in Frankrijk aankwamen, in ons hotel in Lille opweg naar ons tijdelijke adres. Ik moest er aan wennen maar ik vind het nu af en toe lekker. En leuk om de keuken mee in te gaan. Het kan ook prima zonder Pastis gemaakt worden. De venkel geeft ook anijs smaak aan deze stoofschotel.

Stoofschotel met venkel en pastis

Woensdag: Chocolademousse met vlierbloesem siroop

Toen vrienden afscheid kwamen nemen voordat we vertrokken, hadden ze wat lekkers van Texels meegenomen. Vlierbloesem-siroop uit de Zelfpluktuin, en dat verhuis je dan natuurlijk mee naar Frankrijk. Met deze chocolademousse is vlierbloesemsiroop een geweldige combinatie.
Heb je geen vlierbloesemsiroop gebruik dan een andere siroop of een likeur bijvoorbeeld Cointreau.

Chocolademousse met vlierbloesem siroop

Donderdag: Salade met zalm en avocado

In Frankrijk eten we tussen de middag vaak warm. En ’s avonds eten we dan vaak een salade. Daar is eindeloos mee te variëren. Deze keer hadden we zalm en avocado, en dat is een lekkere combinatie.

Salade met zalm en avocado

Vrijdag: Eierensalade en Sangria

Deze week naast een borrelhapje ook het recept van mijn homemade sangria.

Een eierensalade maar dan zonder mayonaise, en best wel een gezonde. Ik maakte deze eierensalade met Griekse yoghurt en appel, erg lekker voor op een stokbroodje. Wij hadden er ook nog een lekkere sangria bij gemaakt.

Eierensalade

Sangria

De eerste keer dat we in Tordesillas waren was in 2001. Mooi warm weer, dus met een kan sangria op het terras, terwijl de kinderen in het zwembad lagen. Daarna nog veel recepten geproefd en gemaakt maar we komen steeds op dit recept terug. Een vast recept bij mijn zoons inmiddels, en in mijn mediterrane winkel waren de gekoelde flessen Sangria niet aan te slepen. Het is makkelijk te maken, maar zorg ervoor dat er ijs is en de ingrediënten koel staan.

Sangria

Zaterdag: Chocolade suikerarm havermout ontbijt

Soms heb ik trek in een stevig warm ontbijt. Ik vind het lekker om dan een lekkere havermoutpap maken. Het makkelijkste is om de havermout ‘s avonds in de week te zetten, ‘s morgens hoeft het dan alleen maar 5 minuten gekookt te worden. Blijf erbij als je het kookt want het bakt snel aan.

Chocolade suikerarm havermout ontbijt

Zondag: Druiven clafoutis

Een clafoutis is Frans gebak, oorspronkelijk met kersen, en niet met druiven. Maar wij hebben druiven, hazelnoten en appels in ons tijdelijke tuintje en ik kon geen kersenboom vinden.

Ik had zo mijn bedenkingen toen mijn beslag klaar was, het beslag blijft namelijk vloeibaar. Je kan het vergelijken met een wafelbeslag. Maar gelukkig kwam alles goed. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, dat heb ik al gedaan.

Clafoutis wordt als nagerecht gegeten, lekker warm of lauw met een bolletje ijs.

Druiven clafoutis

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *