Het roer om

Na haar filmpje voor RTV NH was Annemiek benaderd door ‘het roer om’. Of we ons verhaal op tv wilden vertellen. Nu weet Annemiek hoe ik over zulke dingen denk, ‘als er geen sensatie is, dan wordt er sensatie gezocht. De show must go on’.
Annemiek heeft dus keurig geantwoord dat we niet mee wilden doen, het zou een hele saaie aflevering worden.

Een saaie aflevering?

We zijn nu inmiddels een paar weken in Frankrijk, maar ‘saai’ is niet het meest voor de hand liggende woord om ons leven hier te beschrijven.
Wat is er gebeurd? Daar heb ik een klein stukje inleiding bij nodig: Een belangrijke reden om nu naar Frankrijk te gaan is dat we, met de lagere woonlasten, sneller kunnen sparen. En daardoor kan ik eerder stoppen met werken. Natuurlijk spelen het bourgondische leven, het natuurschoon, de schone lucht, de ruimte, het mooiere klimaat en nog vele andere dingen ook een rol. Maar eerder stoppen, zeker in zo’n mooie omgeving is toch ook echt belangrijk voor ons.

Problemen in het paradijs

Gelukkig werk ik internationaal, en mijn baas maakt het niet uit waar ik woon. Wel, in dat laatste is een klein scheurtje ontstaan. Door Corona zijn er diverse maatregelen afgekondigd. En één van die maatregelen maakt een overgang naar Frankrijk niet zo simpel als we dachten.

Tijdens de voorbereidingen waren er veel, heel veel scenario’s door ons hoofd gegaan, maar dit was er niet één van. Afgelopen jaar heb ik nieuwe collega’s gekregen in Nederland, Belgie, Duitsland en Zwitserland. Maar ook mijn baas heeft door de ontstane crisis maatregelen getroffen.
De Nederlandse organisatie heeft al aangegeven dat ik niet vast in Frankrijk kan gaan wonen. Dan zouden ze namelijk ook allerlei zaken met de Franse belastingen moeten gaan regelen. Daar hebben ze de kennis en de mankracht niet voor.

Het resultaat van dit alles bij elkaar was een onverwachte verrassing. We hebben duidelijk een plan B. nodig.

En nu?

Stap één, de koop ontbinden. Omdat e.e.a. héél erg langzaam was gegaan kon ik de koop nog ontbinden. Als ik niet hier kan werken heb ik hier geen inkomen. En dat heb ik echt nodig. Niet leuk voor de verkopers die hun huis verkocht dachten te hebben. Maar nood breekt wet.
Maar hoe verder? Kan ik een alternatief inkomen bedenken?

De beste strategie is natuurlijk ‘volgende maand de loterij winnen’. Maar die is wel lastig uitvoerbaar, zeker omdat je, als je in Frankrijk woont, niet aan de Nederlandse loterijen mee kan doen.
Allerlei ‘slimme’ plannetjes popten op in de lege ruimte boven op mijn schouders. Bank beroven, super batterij uitvinden, succesvol acteur worden, ik dacht aan alles. Zelfs aan, god verhoede het, carrière maken. Gelukkig kreeg ik weer eens een aanval van realiteitszin, zodat al deze snode plannen weer van de radar verdwenen.

Oplossing

Zolang ik maar meer in Nederland ben dan in Frankrijk (183 dagen regeling), is er geen probleem met mijn Nederlandse baas. Met andere woorden, ik mag een half jaar in Frankrijk doorbrengen in een tweede huis, als ik maar het merendeel in Nederland ben. Meerdere collega’s doen dat, en ik weet dat zoiets kan.

Maar als ik een huis ga huren in Nederland, dan komt er niet veel van sparen terecht. En wil ik eerder stoppen met werken dan is sparen toch echt nodig.
Maar daar zit toch ook het begin van de oplossing. Als ik niet meer kan verdienen (mijn snode plannetjes), moet ik minder uitgeven. En dat kan door iedere maand minder uit te geven (maar dat gaat dan wel ten koste onze levensstandaard), of minder aan een huis uitgeven.

De oplossing die we gevonden hebben is door minder uit te geven aan een huis. Het geld voor de 4 jaar huur in Nederland brengen we in mindering op ons budget, en klaar is Kees (of Klara voor de meer feministisch ge-oriënteerden).

De snelste en beste oplossing is dus een goedkoper huis. En daar werd prompt voor gezorgd. In de vorige fase had ik voor het merendeel van de kandidaten gezorgd, nu deed Annemiek dat. Nog steeds in de omgeving duikelde ze een huis op dat keurig voldeed aan onze checklist. Ok, niet zo’n mooi zwembad, maar er is er wel een. En niet bij een rivier, maar wel met een mooi uitzicht. Sterker nog, een huis waarbij we beiden volmondig ja op konden zeggen. En als je de vorige blogs gelezen hebt dan weet je hoe lastig dat was.

Tromgeroffel, ’tadaa’ blerrende trompetten: DE ZWIJNENSTAL

Zwijnenstal

Zoals ik eerder al eens beschreven heb, onze potentiële huizen krijgen een naam. En aangezien het huis dat we gevonden hebben in een vorig leven zwijnenstal is geweest, was dat niet zo moeilijk.
Om nu alvast alle toekomstige praatjes uit de wereld te helpen, de naam Zwijnenstal is gebaseerd op het verleden van het pand, en niet op zijn toekomst. Zoals iedere belegger weet, resultaten uit het verleden geven geen garantie op de toekomst, en enige toekomstige overeenkomst berust op toeval.

Maar we zijn er wel heel blij mee. Ik omdat het een mooi huis is en ik nog steeds eerder kan stoppen met werken. Annemiek omdat ze weer een droom-keuken krijgt en vanwege het karakteristieke uiterlijk (en innerlijk). Maar over het huis een volgende keer.

Lars van Zon

Levensgenieter, fotograaf en wijnliefhebber

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Renate schreef:

  Je hebt het mooi verwoord Lars en het vehaal lezend klinkt het bijna romantisch al die onverwachte wendingen. Romantisch is wel het einde en alles daartussen in zijn weer mooie lessen geweest. Ja het leven ik zeg het zo vaak je kunt aan 1001 dingen denken maar je wordt altijd verrast door dat ene onverwachte. We verheugen mij nu al jullie in de “zwijnenstal” te komen bezoeken en het hele verhaal nog eens live te horen onder het genot van een lekker wijntje.
  Voor nu!
  Succes.

 2. Mandy schreef:

  Wat een heerlijk verhaal (met onverwacht happy end) om te lezen, Lars en Annemiek! Ik volg jullie avonturen op de voet (en hoop stiekem de kunst af te kunnen kijken voor wanneer Jelle en ik later als we groot zijn hetzelfde gaan doen). Succes en geniet samen ♥️

 3. Lars van Zon schreef:

  Dankjewel Renate

 4. Constance schreef:

  Wat een wending in jullie “stappenplan
  Maar goed nieuws voor ons😊 in de wintermaanden wonen in Nederland en fijn weer komen volleyballen🤭
  Al had ik het voor jullie zeker anders gegund, maar mooi huis met ruimte voor een vollebalveldje👍👍

 5. Constance schreef:

  Wat een onverwachtse wending in dit geheel🥴
  Zo zie je maar weer het leven zit vol verrassingen maar deze had niet gehoeven.
  Ander nieuw huis ziet er ook prachtig uit en we kunnen er nog steeds een volleybal veld neerzetten😊

  En één voordeel voor ons😉 je kunt in de winter mooi in Nederland wonen en dus weer terug komen bij onze vereniging om te volleyballen😅

 6. Nel de Geus schreef:

  Lars wat een story weer, vervelend dat het zo moet gaan. Weten jullie al waar je in Nederland dan wil wonen? Het Franse huis ziet er wel mooi uit. En ja ruimte voor een volleybalveld is er zeker. Ben benieuwd hoe het nu verder zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *