Panna cotta met lavendel, pastis en zonnebloemhoning

Dit is alweer de achtste swiepswoepswap georganiseerd door Mandy van @mandyandmore. Deze september editie is ook voor mij de achtste keer dat ik mee doe. Omdat ik nu in Frankrijk woon wil ik het recept een Franse touch meegegeven.

Ik kreeg het prachtige blog van @beppieenkokkie Beppie en Kokkie oftewel Irene en Rutger uit Groningen toegewezen. Prachtige strakke site met zalige recepten. En grappig ze verdelen het werk net als wij doen; Irene bedenkt en maakt de gerechten en Rutger fotografeert en beheert de site. Dit is hetzelfde bij ‘Leven als god in Frankrijk’, ik bedenk, kook, schrijf en stijl en Lars leest alles na, beheert de site en fotografeert.

Voor het eerst in de swiepswoepswap koos ik er deze keer voor om niet iets te bakken. Het is een pannacotta geworden. Mijn inspiratie was bij Beppie en Kokkie de Griekse yoghurt panna cotta met tijm en citroen.
Nu is tijm al Frans, maar ik maakte hier een lavendel panna cotta van met zonnebloem honing en Pastis er overheen. Het recept heb ik verder redelijk hetzelfde gelaten, ik gebruik op de aanpassingen na dezelfde ingrediënten. Wel schrijf ik het recept in mijn eigen woorden en hebben we uiteraard ook de fotografie zelf gedaan. Hopelijk kan het geheel gewaardeerd worden door Irene en Rutger.

Ingrediënten Panna cotta voor 4 personen:
 • 3 blaadjes gelatine
 • 125 ml slagroom 
 • 1 theelepel gedroogde lavendel
 • 30 gram suiker
 • 400 gram Griekse yoghurt
 • 4 eetlepels (zonnebloem) honing 
 • 4 eetlepels Pastis
Bereiding van de panna cotta:
 • Week de gelatine blaadjes 10 minuten in koud water.
 • Verwarm de slagroom met de lavendel en de suiker erin
 • Laat de slagroom niet koken maar breng het tegen de kook aan.
 • Laat de suiker oplossen en zeef daarna de lavendel uit de slagroom. Het heeft nu een een lichte smaak afgegeven. Als de lavendel te lang erin zit, brengt ze een sterkere smaak, een zeep smaak, dus wees voorzichtig.
 • Slagroom weer terug in de pan, nog iets verwarmen.
 • Knijp nu de gelatine licht uit, niet al het water eruit knijpen want dit zorgt juist voor de binding. Waarom zou je het anders eerst water op laten nemen.
 • Pan van het vuur af, de gelatine mag in de warme slagroom opgelost worden.
 • Voeg de Griekse yoghurt toe en roer het tot één geheel.
 • Verdeel het mengsel over drie glazen schaaltjes.
 • Zet de schaaltjes minimaal 2 uur in de koelkast.
 • Verwarm voor het serveren de honing met de Pastis en verdeel dit over de panna cotta.
 • Leuk is om er een takje lavendel als garnering bij te serveren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *