Leven als god in Frankrijk Kerstmenu week 51

In het Kerstmenu:

Het 19de (week) kerstmenu: we gaan richting de kerst, dus in de komende weekmenu’s wat feestelijker gerechten. Dit keer niet de recepten per dag, maar twee weken lang gewoon mooie feestelijke recepten.

De afgelopen jaren kwamen mijn kerstrecepten na de kerst online. Ik post de recepten die ik met kerst heb gemaakt. Er zijn foodies die al aan het eind van de zomer beginnen met voorbereiden, koken en fotograferen. Dat ga ik zeker niet doen maar met de weekmenu’s doe ik het nu een keer anders. Ik ga gebruik maken van een aantal oude en nieuwe recepten. Daar kies ik de lekkerste van uit, dus deze weken zijn zeker de moeite waard.

Bavette rollade met pesto, ontbijtspek en zongedroogde tomaatjes

Een mooi stuk vlees vraagt om een mooi recept. Van de vakslager had ik een geweldige bavette. Hiervan heb ik een gevulde rollade gemaakt. Heel simpel, maar met een groots effect.

De tip om er een succes van te maken is het gebruik van een kernthermometer, dan kan het niet mislukken. Ik heb het in de oven bereidt maar het kan ook prima op de barbecue.

Bavette rollade met pesto, ontbijtspek en zongedroogde tomaatjes

Beef Wellington

Beef Wellington is een Engels gerecht met runderbiefstuk, bladerdeeg en een duxelle. Duxelles is een mengsel van paddenstoelen, ui, kruiden en in dit geval ook cranberries. Het gaat als het droog is om het vlees heen, vlees krimpt en de duxelle zorgt dan voor opvullen en de smaak natuurlijk. Officieel wordt het met ossenhaas gemaakt maar kogelbiefstuk of hertenvlees is ook erg lekker.

Beef Wellington

Kerst pancakes vegan

Lang geleden had ik dit idee met kerst pancakes een keer gezien, en ik wilde er voor de kerst graag mijn eigen draai aan geven.

Maar samen is altijd leuker dan alleen. Vorige week zocht ik koekjes-uitstekers in de vorm van een ster voor dit project. Ik was met mijn instazussie Renate van @foodlovelifebeing in Maastricht en daar dacht ik dat wel te kunnen vinden. Laat nu mijn zussie vooral bekend staan als pancakes-koningin. Ik had meteen haar aandacht toen ik mijn plannen vertelde.

Ze vond het een leuk idee. We hebben afgesproken dat we ieder ons eigen interpretatie eraan gingen geven. Onze bedoeling was om elkaar niet te beïnvloeden door stories te posten. En laat ik je vertellen dat niet posten voor ons beiden al een uitdaging op zich was, over-enthousiaste foodies als we zijn.

Kerst pancakes vegan

Gluhwein met sinaasappel en cranberry’s, met of zonder alcohol

Mijn zoon en schoondochter hebben 4 jaar in Wenen gewoond. Ze zijn in november terug gekomen en wonen nu op Texel. Wenen is een mooie stad met, zo vlak voor kerst, allemaal kerstmarkten en overal Glühwein. Omdat ik tijdens een van mijn bezoeken geen alcohol dronk, moest ik genoegen nemen met kinderpunch. Sommige verkopers hadden humor en dan kreeg ik er een spekje op een stokje bij, want ja het was een kinderpunch…
(Helaas zijn er nu geen kerstmarkten ivm corona)

Wel gezellig al die kerstmarkten, ontelbaar en echt overal waar we iets van Wenen wilde zien. Op iedere markt waren er andere foute bekers. Als je een drankje kocht betaalde je 3 euro als borg, en die kreeg je terug als je de beker weer inleverde. Deze twee heb ik meegenomen voor de Gluhwein, en omdat mijn zoon dicht bij het Praterpark woont is natuurlijk een van die bekers van de kerstmarkt in het Prater.

Glühwein met sinaasappel en cranberry’s, met of zonder alcohol

Kerst tulband

De verleiding was toch te groot, sinds ik een Nordic Ware tulbandvorm heb, ben ik de hele tijd op zoek naar een reden om hem te gebruiken. Zo is er toch nog een kerstrecept gekomen. Aanleiding is de laatste hondentraining van het jaar vanavond, daarom heb ik een kerst tulband gemaakt voor bij de koffie. Ik heb hem gemaakt met ingrediënten die ik in huis had, er kan best zelf in gevarieerd worden, een andere soort noot of bloem i.p.v. Speltmeel. Zonder cognac kan ook, met rum of zelfs sinaasappelsap.

Kerst tulband

Lava chocolade cakejes

Het lijkt misschien een lastig nagerecht om te maken, maar dat is het niet. Je hebt eigenlijk vrij simpel een heel mooi en lekker nagerecht. Het is als je gasten krijg ook prima van te voren klaar te maken zodat het alleen nog even de oven in moet.
Wat ik wel aanraad is het een keer van te voren te maken zodat je weet hoelang het het de oven in moet om de binnenkant vloeibaar te houden.
Ik had op mijn tijdelijke adres een nieuwe oven en die was toch weer even anders dan ik gewend ben.
Wij gebruiken weinig suiker maar als je van iets zoeter houdt voeg dan 50 gram kristalsuiker toe.

Lava chocolade cakejes

Camembert uit de oven

Vorige week hadden we vroeg gedineerd en kreeg ik later op de avond trek, lekkere trek zeg maar. Gelukkig had ik een Camembert, vijgen-chutney en een stokbrood in huis. Dan weet ik meteen wat ik wil maken. Nou maken is een groot woord, je schuift de Camembert in de oven en 20 minuten later zit je lekker op een mooie zomeravond in Frankrijk aan een zalig nagerecht of borrelhapje. En als het op een zomeravond lekker is, dan is het ook rond de kerstdagen een prima hapje tussendoor.

Camembert uit de oven

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *