Leven als god in Frankrijk weekmenu week 52/53

In het Weekmenu:

Het 20ste weekmenu komt weer vanuit Frankrijk. Iets later dan gepland en geen kerst weekmenu nummer 2 meer door omstandigheden. Op dit moment ben ik alleen maar in de keuken te vinden. Achter de computer teksten tikken is minder mijn ding.
Door al die tijd in de keuken heb ik voor de komende tijd tientallen nieuwe recepten en veel mooie fotografie. Het is fijn om weer thuis te zijn, met een ruime keuken. En ik heb mijn hout gestookte oven ingewijd. Eerlijk gezegd maak ik alleen maar recepten waarbij ik de braadpan de oven in kan schuiven. Mijn oven blijft gemiddeld mooi op 100 graden.

Rest mij om jullie een goed oud en nieuw te wensen. Maak er, ondanks de situatie, gezellige en lekkere dagen van. Zalig cocoonen, met lichtjes aan in de boom. Wij gaan de houtkachels en fornuis flink stoken. Ook in Frankrijk is het winter en dit is de manier van warm stoken in De Zwijnenstal. Geen knopje om te draaien en er is warmte. Nee manlief uit bed duwen en een 1\2 uurtje wachten met de door hem gebrachte koffie op bed. Dan is de ergste kou weg als ik beneden kom.

Spaghetti met gehaktballetjes
Swiepswoepswap

De Swiepswoepswap is een activiteit die @mandyandmore al 8 keer voor ons foodies heeft georganiseerd. Je krijgt een site toegewezen van een andere foodie, en op basis van de recepten die daar staan kies je er eentje uit en daar maak je een eigen versie van. Dit is zo’n eigen versie. spaghetti met gehaktballetjes was wat ik wilde maken. Met een Franse slag en kruiden.

Uiteraard heb ik de pan met ballen en tomatensaus in mijn houtgestookte oven geschoven en heb toen de spaghetti gekookt.

Spaghetti met gehaktballetjes

Pancakes ginger man

Pancakes is voor mij toch wel een verwen ontbijtje, ik bak ze meestal in het weekend, dat was nu op kerstochtend. Dan hebben we de tijd om er rustig bij te gaan zitten en er van te genieten.

Je kan ze eigenlijk voor iedere feestdag maken. Ik heb hier een ginger man koekjes uitsteker gebruikt om ze te bakken en een kleine springvorm. Ze kunnen gebakken worden in kerstboom, sterren of welke koek uitstekers je ook wilt.

Belangrijkste in deze tijd is om te genieten, met je gezin van het ontbijt, maar vooral van de tijd voor elkaar. Wees lief voor elkaar en blijf gezond. Fijne feestdagen vanuit Frankrijk XXX

Pancakes ginger man

Saltimbocca met Massala

Saltimbocca, heeft zijn oorsprong in de streek rondom Rome, Latium. Het is niet meer dan een dunne lapje kalfsvlees (schnitzel) met een plakje rauwe ham erom met een blaadje salie. De saus wordt afgeblust met witte wijn, ik gebruikte Marsala. Marsala komt van het Italiaanse eiland Sicilië. Het is versterkte wijn, vergelijkbaar met port of sherry. Naast dat het een kookwijn is kun je hem ook prima zo drinken.
Saltimbocca is een makkelijk en snel recept. In 5 tot 10 minuten staat het op tafel en verras je iedereen.

Saltimbocca met Massala

Pasta met hert, zeekraal en cranberry’s

Een tijdje geleden had ik een een pakket hertenvlees uit de Oostvaardersplassen besteld. Als ze dan toch doodgeschoten moeten worden kunnen we ze maar beter opeten. Het zou respectloos voor het dier zijn als we dit niet deden. Er waren ook biefstukpuntjes bij en die zijn perfect voor dit gerecht.

Pasta met hert, zeekraal en cranberry’s

Cranberrycurd taartjes

Cranberrycurd is geen bestaand woord zoals lemoncurd wel is, maar cranberrycurd komt vanzelf als we het vaak genoeg gaan gebruiken. En de kleur is geweldig, evenals de smaak.
Ik heb wat met de waddeneilanden en dus ook wat met cranberry’s en het is mooi meegenomen dat ze ook nog eens supergezond zijn.

Cranberrycurd taartjes

Cranberry cake met mandarijn en port

Al ruim 20 jaar maak ik cranberrysaus met port, kaneel en mandarijn. Afgelopen kerst had ik deze saus bij de Beef Wellington geserveerd.
Vandaag vroeg ik me af of dit ook een lekkere combinatie zou zijn in een cake. Dat had ik goed gedacht want hij is erg lekker. Tijdens het schrijven van dit stuk proef ik hem met een Latte Macchiato. Hij heeft een zuurtje van de cranberry, als je dit niet wil, iets minder cranberry’s, maar ik vind hem lekker zo.

Cranberry compote met sinaasappel, port en munt.

Cranberries horen tot mijn favoriete vruchten. Ze zijn gezond, lekker en je kunt ze op veel manieren gebruiken. Je kunt cranberries prima in de winkel kopen maar het leukste is om ze zelf te plukken. Een mooie reden om eens een weekend naar Terschelling of Vlieland te gaan, en tegenwoordig zijn ze ook op Texel te vinden.

Ik zit sowieso nooit zonder, in het seizoen stop ik er heel veel in mijn vriezer, en dan blijven ze lang goed.

Cranberry compote met sinaasappel, port en munt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *