Asperges op de klassieke manier

Asperges op de klassieke manier
Asperges op de klassieke manier

Als er één groente is die mij veel op tafel komt dan zijn het wel asperges. Ik eet ze graag en veel. En bij voorkeur haal ik ze bij een lokale kweker. Die heb ik in Frankrijk nog niet gevonden, maar ook in Nederland zijn asperges niet voorbehouden aan Limburg. Rijd van Limburg binnen Nederland de grootst mogelijke afstand….. en je vindt hier asperges.

Seizoen

Volgens mij zijn asperges tegenwoordig één van de weinige echte seizoen groenten, asperges kan je zeker niet het hele jaar kopen. Vanaf april tot precies 24 juni wanneer het Sint Jan is kan je ze kopen. Tegenwoordig begint de verkoop al in februari maar die asperges komen uit de kas.
Na 24 juni is er minder zon, de langste dag is geweest en gebruiken ze de energie voor volgend jaar.

De asperges zijn ook nog eens gezond. Er zitten veel antioxidanten en foliumzuur in. Ook bevatten ze net als groene bladgroentes vitamini K waar veel mensen een tekort aan hebben. Vitamine K zorgt voor gezonde botten en een goede bloedstolling.

Variatie

Het is niet verkeerd om asperges in het seizoen iedere week een keer op tafel te zetten. En dat doe ik dan ook, deze keer Asperges op de klassieke manier. Je kunt met asperges oneindig variëren met recepten zoals:

Lasagne met asperges, zalm en geitenkaas
Groene asperges lasagne met verse kruiden en hüttenkäse
Pasta met groen asperges en geitenkaas
Pancakes met het ‘afval’ van asperges
Asperges met zalm
Asperge salade met ham en ei
Asperge ijs

En zo staan er met witte en groene asperges nog veel meer recepten op mijn site. Als je ‘asperges’ in de zoekbalk zet komen ze vanzelf naar voren.

Asperges op de klassieke manier

Asperges op de klassieke manier

Annemiek
asperges, seizoen groenten, gezond
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 39 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 600 gram nieuwe aardappelen
 • 8 stuks eieren, M
 • 1 kilo witte asperges
 • 8 plakjes gekookte ham
 • 4 stuks eidooiers
 • 300 gram koude roomboter
 • peper
 • zout
 • 1 stuks citroen
 • 12 gram fijn gehakte bieslook

Instructies
 

 • Water op zetten voor de asperges.
 • Was de nieuwe aardappelen, snijd ze in plakken en kook ze met schil in 10 tot 15 minuten gaar, als ze gaar zijn afgieten.
  600 gram nieuwe aardappelen
 • Zet de eieren op met koud water, als ze koken mogen ze 10 minuten tegen de kook aangehouden worden. Eieren laten schrikken met koud water zodat ze makkelijk gepeld kunnen worden, pel de eieren en snij ze grof.
  8 stuks eieren, M
 • Snij 2 cm van de onderkant van de asperges af en schil ze. Als het water kookt mogen de asperges erin. Als het lukt mogen de koppen boven water blijven. Kook ze in 10 tot 15 minuten gaar, afhankelijk van de dikte. Prik met een vork na 10 minuten in de asperges om te kijken of ze gaar zijn, zo niet herhaal dit na 5 minuten. Giet de asperges voorzichtig af.
  1 kilo witte asperges
 • Maak de Hollandaisesaus door eerst de koude boter in dobbelsteentjes te snijden. Doe  de eidooiers, peper en zout in een steelpan, zet dit op laag vuur en begin meteen met kloppen met een garde. Voeg langzaam de boter toe, een paar klontjes tegelijk en blijf goed kloppen totdat de saus een mayonaise dikte heeft. Meteen van het vuur afhalen en op smaak brengen met peper, zout en citroensap, de bieslook mag door de saus.
  4 stuks eidooiers, 300 gram koude roomboter, peper, zout, 1 stuks citroen, 12 gram fijn gehakte bieslook
 • Serveer de asperges met de rolletjes ham. doormidden gesneden ei, aardappelen en de hollandaise saus.
  8 plakjes gekookte ham

Bon Appetit

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept