Asperges met zalm

Vandaag aten we al voor de zesde keer asperges dit seizoen. Ik kan er geen genoeg van krijgen, en met iedere keer een nieuw recept is het best afwisselend.
Deze keer hadden we er zalm en homemade Hollandaisesaus bij.

Als je een stoomoven hebt mogen de geschilde asperges met de rauwe eieren er 10 minuten in.

Tip

Als je saus of dressing gaat schiften: je ziet meteen dat het niet meer bindt en dat komt niet vanzelf weer goed. Maar er zijn EHBO middelen. Bij een warme saus voeg je 1 of 2 eetlepels koud water toe en bij bijvoorbeeld een Franse dressing (koud) voeg je warm water toe. Altijd het tegenovergestelde in temperatuur dus.

Ingrediënten 4 personen:

600 gram nieuwe aardappelen
8 eieren
1 kg witte asperges
400 gram gerookte zalm
4 eidooiers
300 gram koude roomboter
peper
zout
1 citroen
12 gram, fijn gehakte bieslook

Bereiding

 1. Was de nieuwe aardappelen, snijd ze in plakken en kook ze met schil in 10 tot 15 minuten gaar, als ze gaar zijn afgieten.
 2. Zet de eieren op met koud water, als ze koken mogen ze 10 minuten tegen de kook aangehouden worden. Eieren laten schrikken met koud water zodat ze makkelijk gepeld kunnen worden, pel de eieren en snij ze grof.
 3. Water op zetten voor de asperges. Snij 2 cm van de onderkant van de asperges af en schil ze. Als het water kookt mogen de asperges erin. Als het lukt mogen de koppen boven water blijven. Kook ze in 10 tot 15 minuten gaar, afhankelijk van de dikte. Prik met een vork na 10 minuten in de asperges om te kijken of ze gaar zijn, zo niet herhaal dit na 5 minuten. Giet de asperges voorzichtig af.
 4. Snij of scheur de zalm in grove stukken en snij de bieslook zo fijn mogelijk.
 5. Maak de Hollandaisesaus door eerst de koude boter in dobbelsteentjes te snijden. Doe  de eidooiers, peper en zout in een steelpan, zet dit op laag vuur en begin meteen met kloppen met een garde. Voeg langzaam de boter toe, een paar klontjes tegelijk en blijf goed kloppen totdat de saus een mayonaise dikte heeft. Meteen van het vuur afhalen en op smaak brengen met peper, zout en citroensap, de bieslook mag door de saus.
 6. Serveer de asperges met de zalm, door midden gesneden ei, aardappelen en de hollandaise saus.

Lars van Zon

Levensgenieter, fotograaf en wijnliefhebber

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 11 mei 2022

  […] Dit recept is restverwerking, oftewel ik gebruik de schillen en de kontjes van de asperges die we gisteren aten. Dat waren asperges met hollandaisesaus en zalm. […]

 2. 12 juni 2022

  […] ander lekker asperges recept is Asperges met zalm Maar als je asperges in mijn zoekbalk intoets vindt je heel veel recepten met witte en groene […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *