Erwtensoep

Erwtensoep
Erwtensoep

Het was weer de hoogste tijd om een pan erwtensoep te maken. Het oorspronkelijke recept komt bij mijn moeder vandaan. Dat dacht ik altijd. Met het huis opruimen na haar overlijden vorig jaar kwamen we haar “kook bijbel” tegen voor in de keuken.
Het oorspronkelijke recept komt uit een kookboek Neerlands Dis uit 1983. Leuk om dit toevallig te vinden met het handschrift van mijn moeder en de recepten waarvan ik dacht dat het haar recepten waren. Mijn moeder maakte het in de snelkookpan, die heb ik heel kort gebruikt. Totdat mijn keuken onder de bieten zat en ik hem aan mijn zus heb gegeven. En net als de snelkookpan is ook het recept niet geheel ongeschonden gebleven. Dit is mijn variant:

Ingrediënten erwtensoep:

 • 400 gram split-erwten
 • 2 liter runderbouillon
 • 500 gram vlees bv schenkel, krabbetjes en varkensvlees (erwtensoeppakket) Ik had 1 kg varkens Jarret dat is een varkens schenkel. Door het bot eraf te trekken kom ik op ruim 500 gram
 • 1 laurierblaadje
 • 1 prei
 • 1 winterwortel
 • 2 uien
 • 1/2 knolselderij
 • 2 aardappelen
 • 1 rookworst
 • peper en zout
 • paar takjes bladpeterselie
 • roggebrood, katenspek en piccalilly

Bereiding:

 • Een avond van te voren doe ik de split-erwten in een soeppan met 2 liter water.
 • Op de dag zelf zet ik rond de middag de soep op met het vlees en het laurierblaadje.
 • Na 1 uur schuim ik het af, met een schuimspaan het schuim eraf halen en dat weg gooien.
 • Haal het vlees eruit en snij alles in stukken, bot in schenkel en krabbetjes eruit, klein gesneden vlees er weer in en met de schoongemaakte en gesneden groenten en aardappelen weer een uur laten pruttelen.
 • Zelf doe ik er na het uur even ruw de stamper door, maar dat is omdat ik mijn groenten niet erg fijn snij 😉
 • De rookworst in plakjes gesneden kan erin, ik laat de soep nog 3 uur pruttelen en dan zet ik de pan uit.
 • Een 1/2 uurtje voordat ik ga eten zet ik de pan weer laag op, roer af en toe, en breng op smaak met peper, zout en bladpeterselie. (een dag later is de erwtensoep nog lekkerder.
 • Lekker met roggebrood, katenspek en piccalilly.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *