Zuurkool met gebakken appel

Zuurkool met gebakken appel
Zuurkool met gebakken appel

Zuurkool, mijn vaste volgers weten dat ik tussen de zuurkool lucht ben opgegroeid. In Langedijk stonden toen nog 2 zuurkool fabrieken en tegenwoordig nog één. De enige in Nederland, Kramer. Dat betekende dus in het najaar alle wegen onder de modder omdat de witte kool van het land werd gehaald.
Ondanks de lucht die vrijkomt bij de fermentatie en die je in de hele gemeente kon ruiken ben ik nog steeds dol op zuurkool. Sterker nog, ik hou van die kool lucht. Nu mijn moeder vorig jaar is overleden zal ik niet meer in Langedijk komen, en de lucht niet meer inhaleren. Ik genoot daar van, nostalgie uit mijn jeugd.

Er staan dan ook, naast deze zuurkool met gebakken appel, meerdere zuurkool recepten op mijn site. Van hartige taart Zuurkool taart tot met kastanjes Zuurkool met kastanjes etc. Zuurkool is gewoon heel veelzijdig.

In de herfst en winter gebruik ik veel de kruidenmix 4 epices. De kruidenmix bevat gemalen peper, kruidnagel, nootmuskaat en gedroogde gember. Het is een warme mix die ik in de zomer nooit uit mijn kruiden la zou pakken. Nu het ook in Frankrijk herfst is pak ik hem veel.

Verder spoel ik zuurkool nooit af, je spoelt daarmee ook veel vitamine weg. Maar heb je kleinkinderen of andere redenen, door hem af te spoelen maak je hem ook minder zuur.
Met dezelfde reden verwarm je honing niet boven de 45 graden, de goede stoffen gaan er dan uit en de kwaliteit wordt minder.

Deze zuurkool met gebakken appel kan je prima als vegetarisch gerecht serveren. Lekker met de appel en noten en daardoor ook compleet. Ik heb een carnivoor thuis die rookworst en zeker in Frankrijk de worst heel erg kan waarderen.

Ingrediënten:

 • 500 gram zuurkool
 • 1 rookworst of saucisses de Montbeliard als je in Frankrijk bent
 • 500 gram aardappelen
 • zout
 • 500 gram zoete aardappelen
 • klein beetje zonnebloemolie of iets anders om in te bakken
 • 2 appels
 • 40 gram walnoten
 • 4 theelepels 4 epices
 • 4 theelepels honing
 • 100 gram crème fraîche
 • 25 gram roomboter

Bereiding zuurkool met gebakken appel:

 • Begin met de zuurkool met wat water op te zetten en laat dit als het kookt 25 minuten pruttelen.
 • Als je rookworst erbij wil serveren verwarm deze de laatste 10 minuten dan op de zuurkool. De worst die ik in Frankrijk koop heeft nog 20 minuten nodig om gaar te worden en leg ik meteen op de zuurkool.
 • Schil de aardappelen en zet ze op met wat zout, kook ze in 20 minuten gaar. Schil vervolgens de zoete aardappelen en kook deze de laatste 10/15 minuten mee met de andere aardappelen.
 • Schil de appels als alles bijna gaar is, snij ze in blokjes en verwarm deze in wat olie in een koekenpan.
 • Voeg de walnoten toe, roer dit geheel kort door elkaar met de 4 espices kruiden er ook door.
 • Op het laatst gaat de honing er doorheen. Goed roeren en meteen van het vuur af om de kwaliteit van de honing te bewaren.
 • De laatste stap is de zuurkool en aardappelen afgieten, aardappelen stampen met de crème fraîche en boter. Zuurkool er door heen roeren en de appel eventueel of er los bij serveren.
 • Ik sneed de rookworst in plankjes en serveerde dit er ook bij.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *