Pruimenjam met Pastis

Pruimenjam met Pastis
Pruimenjam met Pastis

Inmiddels weet bijna iedereen dat ik graag een geheim Frans wapen inzet in de keuken. Zo ook voor deze pruimenjam met Pastis: Sinds ik in Frankrijk woon heb ik de pastis ontdekt, lekker om te drinken alhoewel ik dat niet zo vaak doe. Ik leerde Pastis kennen op de dag dat we Frankrijk inreden tijdens onze emigratie. Ik dronk het voor het eerst bij onze eerste stop op weg naar ons tijdelijk adres. Dat was net over de grens, in Lille. We dronken op onze emigratie en de inburgering. Pastis is een aperitief op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten.

Ik gebruik het in de Madeleine, in Boterkoek met perzik en pastis en in Clafoutis met kersen en pastis maar ook met Coquille in Pastis

Maar deze keer werd het pruimenjam met Pastis en ook dat werd heel erg lekker. Ik maakte ook deze Pruimenjam met port en speculaaskruiden

Ik gebruik in verhouding weinig suiker, sowieso ‘geleisuiker extra’ (in NL heet dit ‘geleisuiker speciaal’). Deze geleisuiker heeft de helft van de suiker vergeleken met de normale geleisuiker. En daarvan gebruik ik dan ook nog de helft als ik kijk naar de verhoudingen die op het pak staan.
Voor ons is dit zoet genoeg, wij gebruiken weinig suiker, en als je het meeste zelf maakt heb je dit goed in de hand.

Ik had een tijdje geleden gelukkig een filmpje gezien om de pruimen te ontpitten met een kersenontpitter. Ik zeg: een DIKKE VETTE TIP. Dit ging zo makkelijk, normaal kunnen pitten best vast zitten in het vruchtvlees.

Pruimenjam met Pastis

Pruimenjam met Pastis

Annemiek
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 33 minuten

Keukengerei

  • gesteriliseerde potten

Ingrediënten
  

  • 1 kilo pruimen
  • 120 ml pastis
  • 500 gram geleisuiker extra/speciaal

Instructies
 

  • Ontpit de pruimen.
    1 kilo pruimen
  • Voeg de pruimen, pastis en de geleisuiker in een pan en kook dit 20 minuten.
    120 ml pastis, 500 gram geleisuiker extra/speciaal
  • Ik gebruik een stamper om de jam iets fijner te maken, maar laat de structuur van de pruimen wel bestaan.
  • Doe de jam in de gesteriliseerde potten en sluit deze af. Zet ze 10 minuten op zijn kop zodat ze vacuum kunnen trekken. Bewaar ze dan rechtop in de koelkast tot gebruik.

Bon appetit

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept