Espresso brownie en bier met koffie tonen

Een espresso brownie met, uiteraard, espresso en bier.

Bier is niet echt een voor de hand liggend ingrediënt om toe te voegen. Maar wel als je dit achter op het etiket van het biertje Hallo Geen Licht van brouwerij Lux Brewery leest:

Deze imperial porter is gelagerd met een grote hoeveelheid Don Rene koffiebonen van koffiebranderij BeanBrothers uit Eindhoven. Deze bonen geven het bier een overduidelijk aroma van een goede espresso en een ziltige salmiak smaak. De combinatie van de zoetheid van de porter met het ziltige karakter van de koffiebonen geven hier een smaak van dropjes.

Nee, dit is geen gesponseerd recept. Zoals jullie weten doe ik daar niet aan. Het bier is gewoon gekocht, maar ik ben wel enthousiast. Er staan nog meer beauty’s van bieren in mijn keuken te wachten. Bijvoorbeeld een framboos stout en een peer met kaneel. De brouwer van dit bier heeft zelf 14 jaar in de keuken gestaan dus hij weet een kok gewoon te verleiden 😉

Wie mij kent weet dat ik gek ben op koffie, drop en chocolade, dus dit recept is niet zo gek. Wel vreemd is dat ik veel met bier de keuken in duik en geen bierdrinker ben.

Maar nu de brownie!

Benodigd keukengerei:

brownie vorm 23×23 cm
bakpapier
keukenmachine, mixer of garde
kookpan met schaal die boven het water blijft (au bain-marie)
weegschaal
maatbeker
maatlepel-set
spatel

Ingrediënten voor de brownie:

olijfolie of boter om vorm in te vetten
170 gram zachte roomboter
75 gram bruine basterd suiker
1 ei maat M
175 gram Griekse yoghurt
50 ml espresso koffie
100 ml bier met in ieder geval espresso tonen
2 eetlepels vanille-extract, zie tip hieronder
160 gram tarwe bloem
2 theelepels bakpoeder
125 gram pure chocolade 72 % au bain-marie gesmolten

Tip: Mijn gebruikte vanillestokjes spoel ik om en zet deze allemaal onder de brandewijn in een afgesloten pot. Als je beide blijft aanvullen heb je altijd je eigen vanille-extract in huis.
Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Leg bakpapier op de bodem van de brownie vorm en vet de rest in met olijfolie.
  • Zet een bodempje water op met de schaal en chocolade er boven. Als het kookt mag het vuur uit, wel de pan en schaal laten staan, de rest van de chocolade smelt vanzelf. De schaal mag het water niet raken.
  • Meng de boter met de bruine suiker en de vanillesuiker.
  • Klop het ei en de yoghurt door de boter.
  • Vervolgens mag de espresso, bier, bloem en bakpoeder er door gespateld worden en de gesmolten chocolade.
  • Giet alles in de vorm en bak de brownie 40 minuten in de voorverwarmde oven. Prik met een sateprikker in de brownie, als deze er schoon uitkomt is de brownie gaar, anders nog 10 minuten erin.
    De brownie blijft lekker smeuïg, maar hij is dan wel gaar.

Serveertip: serveer de brownie met wat fijn gehakte chocolade erover. Lekker bij de koffie maar ook als nagerecht met koffie en bijvoorbeeld een dessertwijntje. En niet doorvertellen, maar ik heb het zojuist als ontbijt gehad. De alcohol is er al uit dus het mocht van mezelf. En dat is Genieten met een hoofdletter.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 24 oktober 2020

    […] Espresso brownie en bier met koffie tonen – Brownie Zondag bak-dag […]

  2. 17 maart 2022

    […] Coquille in koffie likeur, en in een stoofschotel: Stoofschotel met koffie en kriekbier Of deze Espresso brownie en bier met koffie tonen En zo staan er nog meer recepten, ik vind koffie gewoon erg lekker, en in recepten geeft het ook […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *