Homemade vanille vla

Vanille vla, wie kent de pakken uit de supermarkt niet. Bij ons thuis kwam er altijd zo’n pak vla als nagerecht op tafel. En dat ben ik blijven doen toen ik mijn eigen gezin had.
Maar sinds de kinderen 18 jaar geleden de deur uit gingen, komt er geen pak meer op tafel. Eigenlijk waren wij het die de deur uitgingen. Wij verhuisden van Apeldoorn, terug naar mijn geliefde Westfriesland, in Noord Holland. Zonder kinderen, die bleven achter in ons huis in Apeldoorn.

Tegenwoordig maak ik zelf mijn desserts, chocolade nagerechten, baksels, ijs, of, in dit geval, vanille vla. Nu begrijp ik sowieso niet waarom er ‘vanille vla’ op die pakken staat. Als ik de lijst met ingrediënten lees op zo’n pak kom ik eigenlijk nooit vanille tegen.

In 5 minuten is deze vla klaar, afkoelen en in ons geval opeten met bramen sap. Bramen uit eigen tuin in een sap-pan gegooid. Nostalgie want mijn oma uit Zeeland en mijn moeder maakte ook hun eigen bramensap. Als ze nu vroeger ook zelf hun vla hadden gemaakt was mijn kindergeluk compleet geweest.

Ingrediënten voor een 1/2 liter vanille vla:
 • 1/2 liter melk
 • 1 theelepel goede vanille extract, of gebruik een open gesneden vanille stokje
 • 50 gram suiker, wij houden niet van super zoet
 • 1 zakje vanille suiker
 • 20 gram maïzena
 • 2 eidooiers
Bereiding vanille vla:
 • Houd vijf eetlepels melk achter (die heb je straks nodig)
 • Verwarm de rest van de melk met het vanille extract tot tegen de kook aan.
 • Roer de suiker en vanille suiker door de melk.
 • Meng de maïzena met een klein beetje melk tot een papje.
 • Voeg de eidooiers door de maïzena en roer dit door de melk.
 • Laat de melk niet koken, anders stollen de eidooiers en dat wil je niet.
 • Roer tot bijna vla dikte, het wordt dikker tijdens het afkoelen.
 • Als je dit gaat vergelijken met een pak uit de supermarkt, dan koop je nooit meer kant en klare vanille vla. De enige uitzondering voor mij, als ik in Nederland ben, is Den Eelder, echte boeren gele vla, met vanille erin.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 21 februari 2022

  […] herfst had ik nog geen stoofpeertjes gemaakt. Maar nu ik vanille vla wil maken, gaan ook de peertjes in de pan. Een mooie en vooral lekkere combinatie.Normaal gaat hier […]

 2. 21 november 2022

  […] bij deze stoofperen cheesecake. Je houdt nog wat stoofpeertjes over om lekker met homemade vanille vla te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *