Kefir ijs met citroen marmelade

Omdat ik als lunch pancakes met groenten pulp had gemaakt, waar ik drie eiwitten voor nodig had, waren er dus drie eidooiers over. Dat kan maar een ding betekenen, ijs maken. Maar dan met kefir omdat ik dit open had staan en geen slagroom in huis had. Wat ik nog wel had was homemade citroen marmelade, dus de smaak was snel bedacht. Ik heb wat stappen overgeslagen en met 10 minuten zat het ijs in mijn ijsmachine. En hij is erg lekker, ik denk dat ik hem bewaar tot zondag als het 17 graden gaat worden. Eerst een lamsbout op de smoker en daarna dit frisse citroen ijs.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen ijs

250 gram kefir zuivel
8 gram vanillesuiker
30 gram suiker
3 eidooiers
60 gram citroen marmelade

Bereiding:
  • Doe de kefir met vanillesuiker in een pan en verwarm het zacht.
  • De eidooiers (eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt) met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het lauwe kefir mengsel toevoegen.
  • Verwarmen het geheel 2 minuten, maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat anders stollen, en blijf roeren.
  • Laat het mengsel nu afkoelen, ik maak een koud water bad waar ik de pan in zet, het koelt dan snel af.
  • Rest het bevriezen: als je een ijsmachine hebt kan je die gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima in een bak in de vriezer.
  • Klop met een mixer eerst lucht in het mengsel en plaats de bak in de vriezer.
  • Herhaal dit om de 20 minuten totdat het bevroren is.
  • Het kloppen is nodig om ijskristallen in het ijs te voorkomen.
  • Schep voor het serveren nog een beetje citroen marmelade erover. Simpel maar erg lekker!

Als je geen eidooier over had maar nu wel eiwit, gooi het niet weg. Het kan ingevroren worden of je kan er bijvoorbeeld merengue mee maken.


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *