Groene asperges met zalm en Hollandaisesaus

Vandaag aten we nog een keer groene asperges van Bakkums Boetje, ik kan er geen genoeg van krijgen, en met iedere keer een nieuw recept is het best afwisselend.
Deze keer hadden we er zalm en homemade Hollandaisesaus bij.

Tip

Als je saus of dressing gaat schiften: je ziet meteen dat het niet meer bindt en dat komt niet vanzelf weer goed. Maar er zijn EHBO middelen. Bij een warme saus voeg je 1 of 2 eetlepels koud water toe en bij bijvoorbeeld een Franse dressing (koud) voeg je warm water toe. Altijd het tegenovergestelde in temperatuur dus.
Ingrediënten 4 personen:

600 gram nieuwe aardappelen
8 eieren
1 kg groene asperges
400 gram gerookte zalm
4 eidooiers
300 gram koude roomboter
peper
zout
1 citroen
12 gram, fijn gehakte bieslook
peper
zout

Bereiding

  1. Was de nieuwe aardappelen, snijd ze in plakken en kook ze met schil in 10 tot 15 minuten gaar, als ze gaar zijn afgieten.
  2. Zet de eieren op met koud water, als ze koken mogen ze 10 minuten tegen de kook aangehouden worden. Eieren laten schrikken met koud water zodat ze makkelijk gepeld kunnen worden, pel de eieren en snij ze grof.
  3. Water op zetten voor de asperges. Snij 2 cm van de onderkant van de asperges af. Als het water kookt mogen de asperges erin. Als het lukt mogen de koppen boven water blijven. Kook ze in 5 tot 8 minuten gaar, afhankelijk van de dikte. Prik met een vork na 5 minuten in de asperges om te kijken of ze gaar zijn, zo niet herhaal dit na 2 minuten. Giet de asperges voorzichtig af.
  4. Snij of scheur de zalm in grove stukken en snij de bieslook zo fijn mogelijk.
  5. Maak de Hollandaisesaus door eerst de koude boter in dobbelsteentjes te snijden. Doe  de eidooiers, peper en zout in een steelpan, zet dit op laag vuur en begin meteen met kloppen met een garde. Voeg langzaam de boter toe, een paar klontjes tegelijk en blijf goed kloppen totdat de saus een mayonaise dikte heeft. Meteen van het vuur afhalen en op smaak brengen met peper, zout en citroensap, de bieslook mag door de saus.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *