Aardbeienijs

Aardbeien, ze zijn er weer. De hoogste tijd dus om aardbeienijs met een beetje chocolade te maken. Ik gebruikte de Sonsation aardbei, ik kende deze nog niet maar het is een mooie zoete aardbei. Zelf spatel ik de aardbeien het liefste fijn gehakt door het ijs. Je kan het ook pureren en door het mengsel mengen voordat het de ijsmachine in gaat.

Ingrediënten:

250 ml volle melk
250 ml slagroom
6 eidooiers
50 gram suiker

350 gram aardbeien, fijn gehakt

Bereiding:

  • Doe de melk, room en een opengesneden vanillestokje in een pan met een dikke bodem zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt.
  • Breng dit al roerend aan de kook, laat het daarna iets afkoelen van het vuur af.
  • Het vanillestokje mag leeg geschrapt worden en het merg kan terug de pan in.
  • De eidooiers (eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt) met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) het warme melkmengsel toevoegen. Weer in de pan terug en laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren.
  • Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af.
  • Laat het mengsel nu afkoelen.
  • Rest het bevriezen: als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima in een bak in de vriezer. Klop met een mixer eerst lucht in het mengsel en plaats de bak in de vriezer. Herhaal dit om de 20 minuten totdat het bevroren is. Het kloppen is nodig om ijskristallen in het ijs te voorkomen.
  • Als het ijs klaar is mogen de aardbeien er doorheen gespateld worden. Zorg dat het heel fijn gehakt is, omdat de aardbei anders hard opvriest.

P.S. Gooi het eiwit niet weg! Het kan ingevroren worden voor gerechten die alleen eiwit nodig hebben of je kan er zalige merengue mee maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *