Pruimentaart (tarte aux quetsches)

Na weken niet in de keuken te hebben gestaan heb ik weer tijd om iets te bakken. We zijn op ons tijdelijke adres in Frankrijk, Bonneuil-Matours. Al mijn keukenspullen zijn voor 3 maanden opgeslagen tot we ergens in oktober de sleutel van ons nieuwe huis krijgen. Maar met wat aanpassingen van het keukengereedschap is deze taart prima gelukt.
Het idee ontstond omdat ik van chef kok Frank, van D’Moriaan, een cadeau meekreeg toen we er vorige week weer genoten van zijn kookkunsten. Dit was een zelf gemaakte vlierbloesem siroop (hier maak ik later iets mee) en een homemade pruimenjam. Zo ontstond deze taart. Omdat het volop pruimentijd is (juli t/m oktober) kocht ik op de boerenmarkt verse pruimen.

Eerst maak je de bodem en daarna kan je deze taart maken met alleen verse pruimen of eerst een laag jam op de bodem zoals in dit recept.

Deze bak-ronde heeft me meteen meer geleerd over de oven die ik de komende maanden mag gebruiken. 180 graden is hier mega hot. Als het goed is ken je je eigen oven en weet je of 180 graden oké is. Zelf heb ik moeten puzzelen en de randjes moeten afdekken met aluminium folie omdat ze anders te donker zouden worden. Ik heb hem gelukkig kunnen redden en hij was zalig.

Een foto maken was ook een uitdaging zonder mijn fotografie spullen, oké een camera hebben we bij ons, maar geen ondergrondjes en foodprops. Dus even zoeken in de keuken en het komt altijd goed met mijn food-fotograaf. Gelukkig is hij ook verhuisd naar Frankrijk. Ik kan wel fotograferen maar hij snapt wat hij doet en ik ben niet zo technisch.

Deeg voor een vorm met losse bodem van 24/26 cm:

250 gram gezeefde bloem
125 gram koude boter, in blokjes
1 eidooier, M
40 gram kristalsuiker
snufje zout
50 gram koud water

Bereiding:

 • Voeg de koude boter door de bloem en kneed hier een samenhangend deeg van.
 • Voeg de eidooier, suiker en zout toe en kneed dit goed door het deeg.
 • Voeg nu het water door het deeg.
 • Leg het deeg een uur in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Vet de vorm in, leg eventueel bakpapier op de losse bodem.
 • Als het deeg goed koud is bekleed je hier de vorm mee.
 • Nu bak je de bodem eerst blind, oftewel met steunvulling. Prik gaatjes met een vork in de bodem zodat de bodem niet gaat rijzen, anders past de vulling er straks niet in. Leg aluminiumfolie op de bodem en daar op droge bonen of erwten.
 • Bak de bodem 15 minuten.
 • Verwijder de steunvulling en bak de bodem nog 10 minuten.

De vulling van de taart:

200 gram pruimenjam, dit is een optie het kan ook alleen met de pruimen
500 gram pruimen doormidden gesneden en zonder pit.
35 gram gram amandelmeel
1 theelepel speculaaskruiden of in Frankrijk 4 èpices. Dit laatste is een blend die bestaat uit kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel

Bereiding van de vulling en de taart afbakken:

 • Smeer de jam over de bodem van de taart.
 • Verdeel hierover het amandel meel.
 • Leg de pruimen met de snijkant naar boven over het amandelmeel heen.
 • Strooi als laatste de kruiden er overheen en bak de taart in 35 minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *