IJs met cognac, marsala en kruidenbitter

De eerste keer dat ik dit ijs maakte was met kerst. Ik was op zoek naar ‘spannend’ ijs. Het resultaat is een soort ijs geworden dat niet verkocht kan worden in een ijssalon, maar wel in een slijterij 😉

Het ijs is gemaakt met met cognac, marsala en met een kruidenbitter. De eerste keer best wel een gok, want alcohol bevriest pas bij heel lage temperaturen, en ik wilde echt een ijs coupe, en geen cocktail.

Het resultaat is erg geslaagd, maar wat bewerkelijker als gewoon ijs. Ik heb een ijsmachine met koelelementen, en daarmee kreeg ik het ijs niet hard genoeg. Dus het resultaat ging in de vriezer en vervolgens om het half uur nog even goed doorroeren. Maar het resultaat is er gelukkig naar.

Zet van te voren de glazen waar je het ijs in wil serveren in de vriezer. En een tip, pak de glazen er niet met je blote handen uit, want dat zie je meteen aan het glas. Je vingers zijn zo warm dat de bevroren condens die het glas zo’n mooie uitstraling geeft meteen ontdooit. Staan er heldere vingerafdrukken op je mooie matte glas. Even een doek erbij en alles gaat goed.

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gram water
100 gram kristalsuiker
50 gram poedersuiker
75 gram cognac
125 gram marsala
20 gram kruidenbitter
1 eiwit

Bereiding:

  • Maak eerst het suikerwater door het water met de kristal en poedersuiker te verwarmen zodat de suiker oplost. Laat het geheel afkoelen.
  • Doe nu het suikerwater en de overige ingrediënten in een hoge beker en meng het goed met een staafmixer.
  • Doe alles in een grote platte bak, zodat het een dun laagje is en zet dit zonder deksel in de vriezer.
  • Roer het mengsel iedere 30 minuten goed door totdat het bevroren is.
  • Serveer het ijs in de glazen uit de vriezer.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *