Citroen madeleine

citroen Madeleine
citroen Madeleine


De madeleine is een typisch Frans koekje, dus nu ik in Frankrijk woon bak ik ze regelmatig. Nadat ik dit koekje goed onder de knie had, werd het tijd voor variaties. En ik had al heel lang in mijn gedachten dat met een beetje citroen rasp, subtiel maar wel te proeven, het koekje nog lekkerder is. Nu de zomer is begonnen was het echt de hoogste tijd en is citroen lekker fris in de madeleine.

Ik gebruik een vorm voor de koekjes, hierdoor zijn de hoeveelheden precies afgestemd voor 9 koekjes. Daarom zijn de hoeveelheden dit keer niet in mooie ronde getallen. Heb je een vorm voor meer of minder koekjes, zul je even moeten omrekenen.

Andere variaties die inmiddels op mijn website te vinden zijn: de madeleine met geglazuurde espresso of deze met lavendel. Maar je kan de citroen rasp ook vervangen door sinaasappel rasp, ook erg lekker.

Ingrediënten voor 9 koekjes:

 • 1 ei
 • 42 gram suiker
 • 14 gram melk
 • 56,5 gram bloem
 • 2,5 gram bakpoeder
 • 28 gram gesmolten roomboter
 • rasp van 1 citroen

Bereiding van de madeleine:

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Meng het ei met de suiker tot het mengsel wit wordt.
 • Klop de melk door het mengsel.
 • Klop nu de bloem en het bakpoeder er doorheen.
 • Tenslotte klop je de boter erdoor en spate je de citroen rasp er doorheen.
 • Laat het deeg 15 minuten staan.
 • Beboter de Madeleine vormpjes en giet het mengsel erin (maar niet helemaal tot de bovenkant, de Madeleine zullen rijzen).
 • Plaats de vorm in een voorverwarmde oven.
 • Bak de koekjes in 12 minuten gaar en bruin.
 • Laat ze afkoelen, maar denk om tocht. Het zijn cakejes en ze kunnen in zakken.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 27 november 2023

  […] gedoopt en er zitten fijn gemaakte speculaaskruimels op. Echt een lekkere combinatie, maar ook de Citroen madeleine of de Lavendel madeleine’s zijn erg lekker. Ik heb ook een keer Pastis en Gin gebruikt als […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *