Cocktail Cognac en Pineau des Charente

Cocktail cognac en pineau des Charente
Cocktail cognac en pineau des Charente

We zijn lekker op dreef om cocktails te ontwikkelen en om deze te schrijven onder het kopje cocktails op mijn site. Daar horen ook mooie foto’s bij op in de sfeer te komen, en mijn fotograaf heeft er weer een plaatje van gemaakt. Dank hiervoor manlief, ook wel Lars genoemd.

Dit is best een stevige/sterke cocktail, maar erg lekker.

Achtergrond

We zijn in april naar de Cognac streek geweest. We waren toe aan een uitje, en de voorraad was op. Nu staat onze kast weer vol met Cognac en Pineau des Charente. Het is zo leuk om bij de producenten zelf langs te gaan en daar te proeven.

Ik wilde met deze nieuwe voorraad ook een cocktail maken. Bij één van de producenten hadden we al twee flessen kant en klare cocktail gescoord. Maar deze was ons eigenlijk te zoet. Dat is natuurlijk modern, de jeugd houdt van zoete cocktails. Maar wij niet, tijd voor eigen creaties dus.

Pineau de Charente

Pineau de Charente is een versterkte wijn, dat betekent dat het vergistingsproces van de wijn gestopt wordt door alcohol toe te voegen. Daardoor wordt niet alle suiker vergist en is de resterende drank zoet. En door de toegevoegde alcohol ook wat sterker dan gewone wijn. Naast Pineau is bijvoorbeeld ook Port een versterkte wijn, en zo zijn er nog meer voorbeelden.

De Pineau wordt niet versterkt met pure alcohol, maar met Cognac. Voor deze cocktail versterken we dat wat verder door meer Cognac toe te voegen. Maar ook wat citrus om hem wat frisser te maken.

Een ander recept waar ik cognac in gebruik is deze Glühwein met een Franse twist.

Ingrediënten 2 glazen cocktail:

 • 35 gram cognac
 • 30 gram pineau des Charente
 • 1 theelepel citroen siroop
 • 40 gram Fanta lemon
 • ijsblokjes

Bereiding van de cocktail:

 • Meng de ingrediënten door elkaar en voeg een paar ijsblokjes toe.

Santé

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 23 juni 2022

  […] Een andere cocktail met cognac is deze Cocktail Cognac en Pineau des Charente […]

 2. 28 juli 2023

  […] Je kunt het geheel ook vloeibaar houden zoals in deze cocktail Cocktail Cognac en Pineau des Charente […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *