Courgette brood met bananen

Coaching

Groenten in de hoofdrol, dat leer ik van mijn voedingscoach en dat is best een uitdaging. Voordat ik begon met mijn drie maanden begeleidingstraject at ik zelden fruit. En voldoende groente kreeg ik sowieso nooit binnen. Ook mijn dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht kreeg ik niet binnen.

Dat klinkt raar voor iemand die twee koksopleidingen heeft gedaan en ook nog de cursus natuurvoedingsadviseur heeft voltooid. Jonathan Klaassen heeft ook geen feedback over mijn voeding, ik weet wat gezond eten is.

Resultaten

Wat ik wel bereik met een coach is dat ik afval. Dit in tegenstelling tot intermittent fasting (IF) waarbij ik op gewicht bleef. Ik sloeg mijn ontbijt over waarbij ik alleen tussen 12 uur en 20 uur iets at of dronk.

Ik zie mijn lichaam veranderen. Ik had gisteren een meet moment en ik ben vele cm’s kwijt. En dan te bedenken dat ik nog twee maanden zijn adviezen mag volgen.

Wat wil ik bereiken

Wat ik hoop te bereiken met deze gewonnen prijs is dat ik balans kan houden in mijn voedingspatroon. Dat ik in het weekend de teugels iets los kan laten en op maandag mijn ‘goede’ levensstijl weer oppak. Dat ik weet wat mijn speelruimte is om op gewicht te blijven. Een gewicht waarbij ik mij fijn voel, en dat uit zich in het feit dat ik meer jurkjes draag omdat ik goed in mijn vel zit.

Bananenbrood

Maar ik dwaal af, in de titel staat al dat ik courgette met bananen brood ging bakken. Ik heb geen idee waarom het bananenbrood heet en geen bananencake. Of zou het liggen aan de ingredienten die net even gezonder zijn.

Suikervrij?

Maar let wel op, in bananenbrood zit suiker, gisteren op Instagram zag ik nog met vet gedrukte letter staan ‘suikervrij bananenbrood’. Dat kan niet. En ik ging uiteraard de discussie aan bij mensen die mij vertelden, “ja maar we hebben het over gezonde suiker”. Sorry maar ook niet geraffineerde suikers zijn in mijn ogen suiker.
Lees hier mijn blog ‘Wij foodies zijn nuchtere mensen…Ben je besuikerd?’

Groenten

Dit recept maakte ik om me te helpen om aan mijn dagelijkse hoeveelheid groenten te komen. En om meteen ook wat fruit binnen te krijgen. Maar ook belangijk, omdat ik iets lekkers bij de thee wil als mijn moeder morgen sinds lange tijd weer een dagje op visite komt. Het wordt mooi weer, dus op afstand in de tuin kan dit bezoek prima. Ze was zo blij dat ze weer een keer weg kan en haar huis uit mag van de kinderen.

Ingrediënten courgette bananenbrood:

4 rijpe bananen, let op, houd 1 banaan achter, die gaat bovenop
4 eieren
1 tl gemalen anijszaad
80 g amandelmeel
70 gram havermeel, ik maal gewoon havermout fijn
2 tl bakpoeder
50 gram gemengde zaden, bv lijnzaad, zonnenbloempitten en sesamzaad
500 gram grof geraspte courgette, druk het vocht er goed uit en droog met keukenpapier
100 gram ongebrande walnoten

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cakevorm in (of gebruik bakpapier).
  • Maak 3 bananen fijn met een blender of staafmixer.
  • Voeg eieren en anijszaad toe en mix het tot een glad geheel.
  • Spatel het amandelmeel, havermeel, bakpoeder en de zaden er doorheen.
  • Spatel de geraspte courgette en de walnoten erdoor.
  • Doe het beslag in de cakevorm en strijk het glad.
  • Snij de laatste banaan in de lengte door en druk deze licht in het beslag zodat je de banaan nog ziet als het bananenbrood gebakken is, dus niet te diep.
  • Bak het bananenbrood 55 minuten en prik hem dan in met een sateprikker. Als deze er schoon uitkomt is het brood gaar. Anders nog 5 minuten langer bakken en opnieuw prikken.
  • Laat het courgette bananenbrood daarna afkoelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *