Zongedroogde tomaatjes uit de (houtgestookte) oven

Toen we in Frankrijk aankwamen ging, als een van de eerste dingen, ons houtgestookte fornuis aan. Dat is echt nodig omdat het niet alleen fornuis is, maar ook de verwarming van onze keuken. Dit betekent dat de oven de gehele dag op zo’n 125 graden staat. Dit is de ideale temperatuur om langzaam dingen te garen en om gebruik te maken van de warmte die toch aanwezig is. Zo heb ik deze mooie en zalige tomaatjes er een paar uur ingeschoven. We gebruikte deze voor op de tonijnburger en de overige in deze pasta. Hoe ik dat zomers ga doen weet ik nog niet, als het fornuis mijn woonkeuken kan warmhouden in december, dan wil ik hem in juni vast niet aan hebben.

Als ik mijn keukenraam uit klim kom ik in een afgeschut stukje, een vroegere varkensuitloop. Daar heb ik mijn tuinkruiden staan die ik dan vers geplukt gebruik. Maar dit keer schoof ik de tomaten ’s avonds zo de oven in, het was te donker en ik weet nog niet precies waar alle kruiden staan.

Ingrediƫnten zongedroogde tomaatjes:
 • 500 gram Cherry trostomaten
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel gedroogde peterselie
 • 1 eetlepel gedroogde dragon
 • 2 theelepels grof zeezout, ik had piment d’espelette zout
 • als je het bij de hand hebt gebruik dan verse tijm en rozemarijn
Bereiding van de zongedroogde tomaatjes:
 • Verwarm de oven voor op 125 graden.
 • Leg de tomaatjes op een bakplaat met bakpapier.
 • Giet de olijfolie er overheen.
 • strooi de kruiden en het zout er overheen, of grof gehakte verse kruiden.
 • Schuif ze de oven in voor minimaal 2 uur, dan zijn ze half gedroogd en dat vind ik het lekkerste.
 • Wil je ze verder drogen laat ze dan langer in je oven staan.

De tomaatjes zijn heerlijk in salades, pasta, hamburger etc.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 22 april 2022

  […] 100 gram half gedroogde zongedroogde tomaten […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *